NEMA KRAJA...

AGONIJA BRAČNOG PARA IZ NJEMAČKE Prijevarom im uzeli kuću, a sada još moraju platiti 109 tisuća kuna; Ernst se razbolio, Erni je zdravlje narušeno

 
Erna i Ernst Schumacher
 Jure Mišković / Hanza Media

Erna i Ernst Schumacher, njemački bračni par koji je prijevarom izgubio kuću na Viru, u utorak je presudom Općinskog suda u Zadru izgubio i spor koji su pokrenuli radi naknade štete.

Sutkinja Katja Morić Arambašić odbila je njihov tužbeni zahtjev, i to u cijelosti, za sve od kojih su Schumacheri tražili da naknadu solidarno podijele: uz prvooptuženog Marka Papića, tuženi su Tomislav Papić, HOK osiguranje, Slavko Tresoglavić, tvrtka "Novak i partneri" te Croatia osiguranje.

Uz to, Schumacherima je sud odredio da plate i parnični trošak, koji iznosi 109 tisuća kuna.

– Žalit ću se, naravno – kratko je u utorak nakon presude komentirao odvjetnik obitelji Schumacher Mile Milovac, javlja Slobodna Dalmacija.

Erna Schumacher, 71-godišnja Njemica, kupila je sa suprugom Ernstom 2006. godine malenu kuću na Viru kako bi, nakon što su u Njemačkoj podignuli osmero djece, u toj omanjoj prizemnici od jedva pedeset kvadrata proživjeli umirovljeničke dane.

Iz te je kuće ovaj bračni par deložiran u siječnju prošle godine, 12 godina nakon kupnje.

Deložirani su jer je prodavatelj kuće Joso Gržeta ostao uknjižen, a kad je zapao u dugove, na ovrhu je otišla kuća koja je na papiru još formalno bila njegova.

Schumacheri, koji su do tada potrošili desetke tisuća eura i za koje Gržeta nikada nije poricao da su mu dali novac na ruke, jednostavno su izbačeni na ulicu. To se dogodilo unatoč zabilježbi na sudu da za tu kuću postoji kupoprodajni ugovor, da je Gržeta kuću već prodao…

Kako smo već izvještavali, Schumacheri su se 2006. godine javili na oglas "Kupnja bez rizika", koju je na njemačkoj internetskoj stranici objavila zadarska agencija "Novak i partneri", posredovao je potom izvjesni Slavko Tresoglavić, odveo ih u odvjetnički ured Miše Papića u Zadru i od tog su trenutka bili prepušteni "raljama" koje su ih, 12 godina nakon kupnje i troškova koji su debelo prešli 50 tisuća eura, izbacili iz kupljene kuće.

Bračni par Schumacher nije u utorak iz njemačkog Ulma došao u Zadar na objavu odluke sutkinje Morić Arambašić: Ernst se nakon svega proživljenog razbolio i već je mjesecima prikovan za krevet, dok je Erni zdravlje ozbiljno narušeno, prenosi Slobodna Dalmacija.

'Nitko nije branio da se raspita'

Erna Schumacher (71) svjedočila je u ovom postupku prije devet mjeseci, kad je ova majka osmero djece dovedena na rub suza i kada je nakon višesatnog verbalnog maltretiranja na kraju jedva čujno odgovarala na pitanja.

Dovedena je, naime, do toga da zaključi da je za sve sama kriva, u prvom redu stoga što nije posumnjala ni u koga, što joj "nitko nije branio da se raspita", da provjerava, da traži papire, da dolazi na sud…

Međutim, ovaj njemački bračni par (govore samo njemački jezik), kad je papire predao odvjetničkom uredu Miše Papića, ništa nije "provjeravao" jer im nije bilo ni na kraj pameti da bi ih netko, uključujući odvjetnika koji im je ponavljao da će sve biti u redu, mogao prevariti.

Ništa od poklona

Nedugo nakon deložacije u siječnju prošle godine pojavila se vijest o "senzacionalnom preokretu" i "sretnom završetku" slučaja obitelji Schumacher: Dino Bašić, unuk Jose Gržete, Schumacherima je želio pokloniti građevinsko zemljište na Viru, rekavši da je "s ljudske strane to najmanje što može napraviti".
Schumacheri su tada, presretni, prihvatili darovani komad zemlje, a onda se pokazalo da na njoj ne mogu ništa graditi iako je građevinska zona, jer je i za najmanji objekt ta parcela – premalena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:49