POMORSKA DRAMA

AGONIJA HRVATA U JEDNOJ OD NAJKORUMPIRANIJIH DRŽAVA SVIJETA Zatočili ih u Africi: 'Znamo tko im je smjestio i koji mu je stvarni cilj'

Sutton Tide (U okviru: Predrag Brazzoduro)
 Arhiva / HANZA MEDIA

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske u utorak su izvijestili da su hrvatski pomorci Vanja Maričić i Duško Jelača već tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda "SuttonTide" na kojemu su plovili, ocjenjujući da je riječ o optužbi bez argumenata.

Prema podacima iz Sindikata pomoraca, dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci pušteni.

Brod "SuttonTide" plovi pod zastavom otočne države Vanuatu, a u vlasništvu je kompanije Tidewater, koja je prijavila krađu goriva. Brod je uplovio u luku Soyo 24. ožujka radi redovne smjene posade i tada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva, naveli su iz sindikata.

U sindikatu smatraju da postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koju bi se moglo prodati te da je riječ o optužbi bez argumenata. Ističu da je sindikat od početka uključen u slučaj, da su angažirali odvjetnika i "alarmirali" sve mjerodavne institucije u Hrvatskoj i inozemstvu, da su u stalnom kontaktu s pomorcima i da rade pritisak na sve institucije, kako bi one odradile svoj posao. Naglašavaju da sindikat čini sve kako bi pomorcima u pritvoru učinio život što lakšim, da pravni odjel ITF-a pokušava pomoći svojim vezama na terenu te da su među ostalim, preuzeli i obvezu sudjelovanja u plaćanju odvjetničkih troškova.

"Ovo je čudna priča koju je započela kompanija i to, vjerujemo, kako bi spriječila, tj. zastrašila radnike da dođe do ovakvih djela. Smatramo da su izabrali Angolu kao mjesto poznato po korupciji, kako bi to mogli izvesti, ali su odabrali krivu posadu. Isto tako, čudno je i ponašanje naše diplomacije koja na rješavanju sudbine dvojice svojih državljana nije učinila gotovo ništa, osim što su razgovarali s počasnom konzulicom Angole u Hrvatskoj", naveli su iz sindikata.

'Prava pljačka'

Predrag Brazzoduro iz SPH rekao je za Dnevnik.hr kako je brod u vrijeme navodne krađe bio u charteru te da su pri njegovoj primopredaji tvrtki Total, koja ga je unajmila od Sonatidea, provedena neovisna mjerenja količine goriva, koja nisu pokazala nikakva odstupanja od prijavljenih "papirnatih" količina.

"Ta količina, 104 kubika, to vam je kao da imate tri manja tanka nafte. Naprosto je nemoguće da nitko nije primijetio da je stvoren 'višak' goriva koji bi se onda mogao prodati", ustvrdio je Brazzoduro. Na pitanje je li Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nešto učinilo da se ova situacija razriješi, istaknuo je kako je hrvatska diplomacija izabrala politiku nečinjenja.

"Ukrajinska i filipinska vlada, čiji su pomorci također zatočeni, poslala im je odvjetnike i oni ih zastupaju u ovom slučaju. Hrvatska diplomacija o svojim građanima ne vodi računa, oni samo prikupljaju informacije, ali ne djeluju. Ti si ljudi sada moraju sami plaćati odvjetnika, i to masno. To je prava pljačka. Nisam siguran kakva će biti odluka suda. Sada je u tijeku davanje izjava, nakon čega će sud, pretpostavljam, odlučiti hoće li ih optužiti i pokrenuti suđenje. Republika Hrvatska trebala je aktivno sudjelovati u svemu od početka, kao što su to učinili Ukrajina i Filipini", kazao je Brazzoduro.

Pred točkom pucanja

"Uredno smo vodili sve dnevnike i dokumentaciju, pa tako i onu o potrošnji goriva. Svaka litra goriva u tankovima i svaka potrošena litra uredno su evidentirane. Pitamo se kako je onda moguće da smo optuženi", ispričao je zatočeni zapovjednik broda Novom listu.

"Brod je u luku stigao 1. ožujka, a navodno kazneno djelo počinjeno je isto 1. ožujka, ali je policija tek nakon 23 dana reagirala? Zašto taj član posade, ako smo zbilja počinili kazneno djelo, nije to prijavio odmah? Ništa se u toj priči ne poklapa, ali ono što nas najviše muči je neizvjesnost. U ova tri mjeseca bili smo diskriminirani na sve moguće načine, ponajviše uskraćivanjem informacija koje bi nam barem omogućile da se branimo", kaže zapovjednik.

"Svakodnevno patimo, jer vidimo da smo posve nezaštićeni, netko se igra našim životima, kao i životima naših obitelji koje pate jednako kao i mi. Svi smo već pred točkom pucanja. Jedan od članova posade ruske nacionalnosti teško se ozlijedio. Čovjek je pukao, popio i pao niz stepenice, možda se i namjerno bacio. Bio je bez svijesti i gotovo bez pulsa, s ozljedama glave. Sada je dobro, ali svi smo pod velikim stresom, bojimo se za svoje živote", rekao je zapovjednik.

'Hrvatska diplomacija radi na slučaju'

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u utorak da hrvatska diplomacija radi na slučaju hrvatskih pomoraca s broda "Suton Tide" koji su zadržani od ožujka u Angoli pod optužbom za krađu goriva, te da će im nastaviti pružati svu potrebnu konzularnu pomoć u cilju što skorijeg rješavanja njihova slučaja.

"Hrvatski državljanin V.M. koji plovi na brodu MV 'Suton Tide', pod zastavom Vanuatua, obratio se e-mailom veleposlanstvu RH u Portugalu 27. ožujka, navodeći da je s hrvatskim državljaninom D. J. i cijelom posadom broda MV 'Suton Tide' raznih nacionalnosti zadržan u angolskoj luci Soyo te da su im oduzete putovnice", kaže se u priopćenju MVEP-a.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske ranije su izvijestili da se radi o pomorcima Vanji Maričiću i Dušku Jelači koji su već tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda "Sutton Tide" na kojemu su plovili, ocjenjujući da je riječ o optužbi bez argumenata. Sindikat je pritom optužio hrvatsku diplomaciju "koja na rješavanju sudbine dvojice svojih državljana nije učinila gotovo ništa".

MVEP kaže da je veleposlanstvo u Lisabonu nakon primanja e-maila stupilo u kontakt s veleposlanstvom Angole u Portugalu te im od tada uputilo četiri diplomatske note, a da je odgovor stigao tek 7. lipnja. U njemu veleposlanstvo Angole izvješćuje da su dvojica hrvatskih državljana zadržani od 27. ožujka zbog sumnje u krijumčarenje i ilegalnu prodaju goriva te da slučaj vodi Državno odvjetništvo pri odjelu kaznene istrage Soyo.

Veleposlanstvo RH je o slučaju obavijestilo i počasnu konzulicu RH u Angoli, Albino Assis Africano koja je u kontaktu s lokalnim vlastima te joj je obećano da će biti redovito izvještavana o navedenom slučaju, kaže MVEP.

Dodaje da je veleposlanstvo o slučaju obavijestilo i Delegaciju EU u Angoli "koja će sukladno svojim mogućnostima pomoći u njegovu rješavanju".

Veleposlanstvo je u kontaktu i s predstavnicima vlasnika broda, a u praćenje navedenog slučaja uključeni su i odvjetnik hrvatskog državljanina koji se obratio veleposlanstvu, Stožer za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi pri MMPI RH te Sindikat pomoraca RH.

"Djelovanjem djelatnika veleposlanstva RH u Portugalu zajedno s kolegama iz veleposlanstava državljana koji su također zadržani, hrvatskim državljanima i njihovim kolegama vraćene su putovnice. Hrvatski državljani trenutno se nalaze na 'nadgledanoj slobodi', ne smiju napustiti teritorij Angole i obvezni su se jednom tjedno javiti nadležnom sudu do zaključenja postupka", kaže se u priopćenju.

Ministarstvo dodaje da je veleposlanstvo u Lisabonu u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima, "prema kojima se angolske vlasti odnose korektno, a predstavnik brodara i dalje im plaća smještaj i prehranu u hotelu, imaju lokalnog odvjetnika i prevoditelja na hrvatski jezik kao i zdravstvenu skrb".

MVEP putem Veleposlanstva RH u Portugalu i dalje će pružati svu potrebnu konzularnu pomoć hrvatskim državljanima u cilju njihove zaštite i što skorijeg rješavanja njihovog slučaja, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:33