NIŠTA OD 'ZLATNOG SATA'

AGONIJA NA VELEBITU: ZAŠTO JE TEŠKO OZLIJEĐENA PLANINARKA HELIKOPTERSKU POMOĆ ČEKALA ČETIRI SATA Naša država nema dovoljno helikoptera za pomoć HGSS-u

 HGSS

Gorski spašavatelji dojurili su u subotnjim popodnevnim satima do Velikog Alana za sat i 40 minuta, rutom od 60 km udaljenog Gospića svojim vozilom, a onda doslovno trčeći sljedećih 40 minuta velebitskim vrletima, a sve kako bi spasili teško ozlijeđenu planinarku.

Vrijeme reakcije u takvim situacijama, znaju to oni jako dobro, može biti ključan faktor između života i smrti. Žena je bila živa, ali nije odgovarala ni na kakve podražaje, sluha, vida, osjeta. Hitna helikopterska intervencija bila je nužna, no helikopter se na Velebitu pojavio tri sata i 40 minuta od poziva u pomoć, iako mu za let od Divulja treba pedesetak minuta.

Poguban transport

Prema navodima HGSS-a, njihova Stanica Gospić zaprimila je poziv za pomoć od Županijskog centra 112, u subotu u 15.40 sati. Poziv su uputili planinari PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što je njihova članica pala sa stijene oko 4 metra visine i zadobila ozljede glave te krvarenje iz nosa. S obzirom na to da su ozljede opisane kao ozbiljne, procijenjeno je da situacija zahtjeva najviši stupanj hitnosti kako bi se čim prije pružila medicinska pomoć te je odmah pokrenuta akcija spašavanja, pa je istoga trenutka u pomoć pozvan helikopter, a prema mjestu nesreće je zemaljskim putem krenulo 14 spasilaca. Oni su do unesrećene stigli u 17 sati i 20 minuta. U to vrijeme helikoptera i dalje nema. Spasioci zbrinjavaju unesrećenu te je premještaju na obližnju livadu gdje čekaju helikopter koji iz Divulja slijeće u 19.00 sati. Gospićki HGSS-ovci su unesrećenoj dali kisik i utoplili je, a u međuvremenu je došla čak i senjska ekipa Hitne pomoći.

- Transport zemaljskim putem vjerojatno bi za nju bio poguban, helikopter je dignut ne samo zbog brzine kojom može odreagirati zračna pomoć, već i zbog “udobnosti” tog tipa transporta - kaže nam Josip Brozičević, šef gospićke Stanice HGSS-a, koji je koordinirao ovu akciju spašavanja.

Veliki problem

Unesrećena je prebačena u helikopter koji je odvozi u Zračnu luku Zemunik gdje je predana timu Hitne medicinske pomoći, te zbrinuta u Općoj bolnici Zadar. Dakle, od poziva u pomoć do dolaska unesrećene u bolnicu prošlo je skoro četiri sata!

Stradala planinarka u Opću bolnicu Zadar primljena je u jako lošem stanju, no srećom, liječnici su je uspjeli stabilizirati.

Neslužbeno doznajemo da je planinarka na stijeni vjerojatno pretrpjela moždani udar i zbog toga pala.

“U ovoj akciji, ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina, ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim dostupnost helikoptera. Nadamo se da to ‘izgubljeno’ vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom ‘čekanje’ bude prekasno”, stoji u prioćenju HGSS-a.

Ovaj slučaj pokazao je da usprkos svim uvjeravanjima i MORH-a i Oružanih snaga da imaju dovoljno helikoptera za obavljanje svih zadaća, to nije točno te da je nedostatak deset transportnih helikoptera MI 171Sh koji su na remontu, golemi problem.

Pregovori u tijeku

Kako neslužbeno doznajemo, prije godinu i pol dana donesena je odluka da se izvan radnog vremena ukine helikopterski tim koji bi intervenirao u slučaju poziva HGSS-a. To znači da u slučaju zračne potrage i spašavanja koje zatraži HGSS izvan radnog vremena zračna pomoć dolazi puno kasnije. Naši sugovornici naglašavaju kako u slučaju nedostatka zračne pomoći u realnom vremenu, HGSS i nema puno smisla jer se nesreće u pravilu događaju na nepristupačnom terenu gdje je zračna pomoć neophodna. Rješenje bi bilo, navode sugovornici, da se helikopteri namijenjeni za medicinske letove, koji su uvijek u pripravnosti, mogu koristiti i za potrebe HGSS-a.

- U tijeku su razgovori na razini Vlade da se to riješi. Ministar obrane se jako trudi da riješimo taj problem i vjerujem da ćemo do početka pune turističke sezone to riješiti - naglašava Vinko Prizmić. No, bez obzira na njegov optimizam, činjenica je da u sadašnjoj situaciji u slučaju nesreća na planinama hrvatske službe nisu u mogućnosti intervenirati u okviru “zlatnog sata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:21