VUPIK

‘Agrokor nema samo 14,52% u Vupiku. Ima i 91% B serije dionica’

Agrokor: Izvanredna uprava je zatekla takvostanje i sada utvrđuje kako je do toga došlo i traži rješenje
Na fotografiji: Ivan Todorić, Davor Bošnjaković i Željko Sabo
 Vlado Kos / CROPIX

Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o otvaranju izvanredne uprave u Vupiku, jednoj od tvrtki iz sastava Agrokora, izazvao je pravu pomutnju među ulagačima. U rješenju se, naime, otvara postupak izvanredne uprave i nad Vupikom, iako podaci o vlasništvu Agrokora nad Vupikom, na koje se poziva rješenje, tako nešto ne bi opravdali.

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, uvjet za otvaranje tog postupka u povezanim društvima je da matična kompanija, u ovom slučaju Agrokor, u povezanom društvu, a to je Vupik, ima najmanje 25 posto udjela. Na tu zakonsku odredbu poziva se i sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić, u rješenju od 10. travnja, kojim otvara postupak izvanredne uprave u Agrokoru i nizu povezanih tvrtki, među kojima je i Vupik. Kraj svakog od povezanih poduzeća stoji i vlasnički udio Agrokora u njima.

Problem

Drugim rješenjem Trgovačkog suda od istog dana zabranjuje se i pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i drugih sličnih postupaka protiv Agrokora i s njime povezanih tvrtki. No, tu počinje problem. Kod Vupika je, naime, u oba rješenja navedeno da je Agrokor vlasnik ukupno samo 14,52 posto dionica. Ili, preciznije, dva puta po 7,26 posto dionica serije A. Ako je suditi po tome, onda Vupik ne bi ni bio kandidat za izvanrednu upravu Vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, jer bi vlasnički udio Agrokora u njemu bio znatno ispod donje granice od 25 posto.

U Vupiku su nam na naš upit samo kratko odgovorili kako se radi o greški Trgovačkog suda, jer se u rješenju ne navodi i serija B dionica. No, dionica iz serije B znatno je više od onih iz serije A: prema podacima Zagrebačke burze, seriju B čini ukupno 3,333.333 dionica, a seriju A čini 1,503.254 dionice. Podaci Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) pokazuju da je Agrokor i dalje vlasnik 91 posto dionica serije B, dok mu, s druge strane, vlasnički udio u seriji A rapidno pada. Razlog tome su, objašnjavaju naši sugovornici iz Agrokora, repo-ugovori, kojima je Agrokor dionice iz serije A prodavao na određeni rok ulagačima s pravom njihova ponovnog otkupa na određeni datum, čime je osiguravao likvidnost. No, u trenutku postavljanja izvanredne uprave koncern je bio u blokadi, pa te dionice nije mogao ponovno otkupiti. Tako se promijenila i vlasnička struktura u seriji A dionica Vupika na štetu Agrokora dok je kod serije B Agrokor zadržao najveći dio izdanih dionica.

- Izvanredna uprava je zatekla takvo stanje u koncernu i sada utvrđuje kako je do toga došlo i traži rješenje - rekli su nam u Agrokoru, ističući kako bi se rješenje trebalo naći u narednih nekoliko dana.

Bez komentara

Na Trgovačkom sudu nisu nam, pak, htjeli komentirati ovaj slučaj, ističući kako, sukladno zakonu, nisu dužni obrazlagati sadržaj sudske odluke.

- Navedeni predmet je u fazi rješavanja. Odluke protiv kojih je dopuštena žalba donosi uređujući sudac - kratko su na Trgovačkom sudu u Zagrebu odgovorili na naš upit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:46