POSAO STOLJEĆA

Agrokor opovrgnuo da je odustao od Mercatora

Slovenski mediji objavili su da koncern Agrokor razmišlja o odustajanju od kupnje trgovačkog lanca Mercator, dok Agrokor tvrdi da i dalje računa s realizacijom ugovora s većinskim vlasnicima.

"Agrokor je potpisao kupoprodajni ugovor s vlasničkim konzorcijem 12 prodavača i možemo reći da obje strane ispunjavaju obveze iz ugovora", naveo je u petak u priopćenju Agrokor odgovarajući na upit Slovenske tiskovne agencije STA.

"U ovom trenutku Agrokor je pozitivan u pogledu konačnog zaključenja transakcije", dodali su u koncernu Agrokor, komentirajući nagađanja da bi mogli odustati od ugovora zbog teškoća s prikupljanjem sredstava od investitora i banaka.

Kako navodi STA, pozivajući se na portal Telekoma Slovenije, transakcija Agrokora i vlasnika Mercatora, među kojima su banke i Pivovarna Laško (PL), mogla bi pasti u vodu jer Agrokor ne može osigurati dovoljno povoljnih zajmova za tu operaciju, a osim toga ne namjerava uplatiti 200 milijuna eura svježeg kapitala u Mercator, kako to od njega navodno zahtijevaju kreditori, odnosno konzorcij banaka.

Ako su nagađanja o odustajanju Agrokora od ulaska u Mercator točna, navode slovenski mediji, on bi iz posla mogao izaći "po nekoliko scenarija", a možda bi natrag mogao dobiti i već uplaćeni predujam od 18 milijuna eura i proći bez odštete predviđene kupoprodajnim ugovorom s konzorcijem prodavača.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA, banke-potencijalni kreditori od Agrokora zahtijevaju da se u slučaju preuzimanja Mercatora isplati 20 posto njegova duga, odnosno 200 milijuna eura.

Uz to, traže i dokapitalizaciju Mercatora koju bi morao izvesti Agrokor. To proizlazi iz tzv. dogovora o Mercatorovu reprogramu koji mu i dalje osigurava stabilno poslovanje kao samostalne tvrtke, navode slovenski mediji.

Mercatorov dug prema bankama iznosi oko jedne milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:59