NEZADOVOLJSTVO

Akademici: Kršite Statut! SuZG: Sve se radi po propisima

 
 CROPIX

Sve je glasnije nezadovoljstvo u akademskoj zajednici zbog odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu (SuZG) o pokretanju postupka za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Tako je jučer Vijeće Filozofskog fakulteta (FFZG) priopćilo da se protivi tome postupku, kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću. Isto tako, Vijeće FFZG-a je zatražilo od uprave Sveučilišta da se postupak dodjele doktorata Bandiću obustavi te pozvalo ostale sastavnice Sveučilišta da podrže njihov zahtjev.

“Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu. Također se oštro protivimo samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterijem za dodjeljivanje počasti”, navodi se u priopćenju.

S FFZG-a upozoravaju i da se pokretanjem odluke o dodjeli počasnog doktorata krši i članak 76 Statuta Sveučilišta u Zagrebu “koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture”.

Prigovori

U svojoj, pak, reakciji na priopćenje Vijeća FFZG-a vodstvo SuZG-a poručuje da će “Sveučilište u Zagrebu, kao i u svakom sličnom postupku, slijediti procedure propisane Statutom Sveučilišta u Zagrebu”.

Podsjetimo, na sjednici održanoj u utorak Senat je s 42 glasa za, 10 glasova protiv i dva suzdržana podržao prijedlog o osnivanju posebnog povjerenstva koje će odlučiti o prijedlogu dekana Muzičke akademije Dalibora Cikojevića da se Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat. Ipak, toj odluci prethodila je rasprava na sjednici Senata.

- Potpuno se slažem s prigovorima koji su protiv pokretanja postupka dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću izneseni u raspravi u utorak. Ondje su članovi Senata upozoreni da se protiv gospodina Bandića vode sudski postupci koji bi mogli biti okončani ustanovljavanjem krivnje; usto, to nisu privatni postupci, nego gospodina Bandića tuže tijela RH. Upozoreno je, također, da je u slučaju moćnih političara uputno dodijeliti im počasti pošto siđu s funkcije kako bi se otklonila i sjena sumnje na trgovanje tim počastima - rekao nam je izvanredni profesor Neven Jovanović, predstavnik FFZG-a u Senatu.

Novac građana

Neslužbeno doznajemo da su protiv odluke Senata glasali i predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), ali da smatraju da je još moguće djelovati unutar sustava. Protiv su glasovali i predstavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), gdje je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima održana sjednica Vijeća.

- Počasni doktorat pokazuje što je nekom sveučilistu važno, a PMF uvijek stoji iza prijedloga kandidata koji su u znanstvenom smislu napravili neki iskorak koji je vrijedan pažnje. Kod aktualnog gradonačelnika g. Milana Bandića toga znanstvenog iskoraka nema, a argumentaciju da je pomogao Sveučilištu novcem građana ne prihvaćam - rekao nam je jedan profesor s PMF-a prije sjednice Vijeća.

Bez konzultacija

U međuvremenu, doznajemo da je postupak dekana Muzičke akademije Dalibora Cikojevića, koji je prijedlog dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću iznio bez konzultacija s Vijećem Akademije, izazvao negodovanje dijela profesora i studenata. Stoga je 17 od 45 članova Vijeća Muzičke Akademije potpisalo zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Vijeća.

- Prijedlog koji je iznio dekan Cikojević ima pravno utemeljenje, no pokazuje njegovu neodgovornost prema instituciji koju vodi - rekao nam je jedan profesor na Muzičkoj akademiji koji je želio ostati anoniman.

Nezadovoljstvo zbog odluke Senata povod je i za prosvjed koji će se održati u utorak, 26. ožujka, ispred zgrade Rektorata SuZG-a. Prema riječima organizatora prosvjeda Stjepana Perka, doktoranda na Fakultetu političkih znanosti, Facebook grupa “STOP Nasilju nad Sveučilištem!” već sada broji više od 4000 članova.

- Razgovaramo s nekoliko studentskih udruga, a ovih dana izaći ćemo i s podrškom koju nam pružaju osobe iz javnog života - rekao je Perko.

Ivan Đikić: Ta odluka je i javna provokacija i uvreda

Odluku Senata komentirao je i bivši student SuZG-a, a danas slavni svjetski znanstvenik Ivan Đikić.

- To je neprofesionalna odluka Senata SuZG-a. Ta odluka je i javna provokacija i uvreda svim kvalitetnim stručnjacima i znanstvenicima koji su uložili svoje karijere u stvaranje međunarodne prepoznatljivosti zagrebačkog Sveučilišta. Najgore od svega je da studenti u toj odluci vide još jedan od očitih znakova urušavanja akademskih standarda i društvenih normi te će odlaziti u još većem broju iz Hrvatske - kaže Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:11