POBUNA

AKADEMSKA ZAJEDNICA NA NOGAMA Više od 750 profesora i studenata apelira da Sveučilište u Zagrebu ne dodijeli počasni doktorat Milanu Bandiću

Milan Bandić
 Dragan Matić / CROPIX

Više od 750 profesora, studenata, alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice uputilo je Senatu Sveučilišta u Zagrebu otvoreno pismo kojim apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Prikupljanje potpisa inicirali su Nikola Baketa, poslijedoktorand s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, i Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, a potpisi će se skupljati do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o počasnom doktoratu.

Počasni doktorat znači i čuvanje ugleda sveučilišta

Pismo, navode, predstavlja svojevrsnu nadopunu izvješću koje će članovi Senata dobiti od stručnoga povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata Bandiću.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, podsjeća se u pismu, dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Do sada je to priznanje, ističu, primio niz uglednika poput Lavoslava Ružičke (1940.), Vladimira Preloga (1952.), Nielsa Bohra (1958.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Linusa Paulinga (1988.) i Alberta Ferta (2008.).

Dodaju da je "bilo i nekih pogrešaka, poput nedavnog počasnog doktorata Draganu Čoviću, ali želimo vjerovati da do te odluke ipak ne bi došlo da smo vam i za nju stigli pripremiti ovakvu dopunu izvješća".

Potpisnici pisma pretpostavljaju da će povjerenstvo u svojem izvješću kao argumente zašto zagrebački gradonačelnik zadovoljava uvjete za počasni doktorat navesti projekt nove zgrade Muzičke akademije, rekonstrukciju Francuskog paviljona u SC-u, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata Sveučilišta i dr.

'Nema potrebe Sveučilište vezati uz politiku'

Milan Bandić, ističu, "nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza".

- Svi navedeni 'doprinosi' Milana Bandića zapravo su prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu 'padaju u vodu - naglašava se u pismu.

Potpisnici dodaju da, s obzirom da je Bandić izrazito aktivan političar, "nema potrebe da se Sveučilište veže uz politiku na ovaj način i šalje poruku građanima o važnosti dodvoravanja političarima dajući im priznanja za koja oni ne ispunjavaju uvjete".

Osim toga, "nedavne političke selidbe prema Milanu Bandiću u Saboru i u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, čak i da su bile unutar zakonskih okvira, slale poruke javnosti kako je došlo do političke korupcije, političke trgovine i kako se javni novac građana troši na kupovinu glasova političara".

Niz Bandićevih afera

- Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke - izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih wc-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a 'Naša zarobljena mista' navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti - stoji u pismu.

Potpisnici pisma apeliraju na Senat Sveučilišta u Zagrebu da pokažu kako "Senat ipak ima neku moć i osjećaj srama" te da prekine "šutnju koja je dovela do ovakvog stanja".

- Barem ovako, na jednoj simboličkoj razini, iskažite svoje protivljenje instrumentalizaciji svih mogućih alata i resursa Sveučilišta za partikularne interese i dobivanje političkih poena. Razmislite koju poruku šaljete mladima, a pogotovo studentima, doktorandima i alumnima Sveučilišta - ističu potpisnici pisma pitajući "jesu li to vrijednosti i norme koje Sveučilište zastupa" te je li to "autonomija na kojoj rektor inzistira".

- Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je 'lokalnog šerifa' i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe- zaključuju potpisnici pisma apelirajući na Senat Sveučilišta u Zagrebu da Bandiću ne dodijeli počasni doktorat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 02:24