OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE OSNUTKA

AKCIJA KAKVA SE NE VIĐA NI NA FILMU Taktičko situacijska vježba: Kako su specijalci ATJ Lučko svladali naoružani trojac koji je ugrožavao tuđe živote

 
 Goran Mehkek / CROPIX

U sjedištu Antiterorističke jedinice Lučko u četvrtak je povodom 27. obljetnice osnutka postrojbe održan prikaz taktičko-situacijske vježbe.

Prva vježba izvedena je na objektu gdje su bile zabarikadirane tri naoružane osobe, koje nisu pristajale na pregovore te su općeopasnom radnjom ugrožavale živote i imovinu.

U drugoj vježbi prikazana je dinamična realizacija na osobnom vozilu, u kojem su se nalazila četiri počinitelja nekog kaznenog djela, koja su na kraju i uhićena.

U dvorani su pak, izvijestio je MUP, izvedene borilačke vještine, a cilj im je bio prikazati situacijsku primjenu sile prema naoružanoj osobi nekim hladnim ili vatrenim oružjem.

U nastavku svečanog obilježavanja, na kojemu je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uslijedilo je postrojavanje Jedinice, obraćanja uzvanika, sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan te polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

- Bili ste prva organizirana i tada najvažnija oružana postrojba u netom stasaloj državi. Prvi ste se suprotstavili brojnijem neprijatelju na samom početku Domovinskog rata, ali ste to jednako postojano, jedinstveno činili do njegova samog kraja, noseći na svojim leđima najveći teret i odgovornost i izvojevanim pobjedama i krojenjem pobjedničkog smjera Domovinskog rata, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova u prigodnom obraćanju.

Ministar Božinović istaknuo je i kako danas ATJ Lučko može poslužiti kao primjer spremnosti, vještina, obučenosti, opremljenosti, ali i kolegijalnosti.

Prošlog mjeseca petero pripadnika ATJ Lučko osvojilo je zlatne medalje na Svjetskoj policijskoj olimpijadi u Los Angelesu. Ove godine u opremanje jedinice bit će uloženo dva milijuna kuna. Nabavit će se ronilačka, alpinistička, padobranska oprema, letačka odijela i oprema za snajperiste. Specijalci će dobiti 17 novih vozila i specijalnu zimsku odjeću, a nabavit će se i bespilotne letjelice s termovizijskom kamerom, anti-dron puške i balistička oprema vrijedna 1,2 milijuna kuna.

Uređen je i Ronilački centar na Malom Lošinju, a jača se i informatička i telekomunikacijska oprema.

Vlado Marić iz Udruge ATJ Lučko '90 prisjetio se ratnog puta jedinice, naglasivši kako su "jake snage MUP-a" bile jedina snaga na koju se Hrvatska tada mogla osloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:43