17 ODABRANIH ZA OTKUP INE

AKCIJA: VRAĆANJE INE U HRVATSKE RUKE Jedno od ovih imena dobit će težak zadatak: procijeniti koliko Ina vrijedi i koliko bi trebalo platiti Mađarima

 
 Dragan Matić / CROPIX

U igru za odabir financijskog savjetnika koji će pomoći Vladi oko pregovora s MOL-om i otkupom njegovih dionica koje ima u Ini, čak je 17 velikih domaćih i svjetskih financijskih igrača. Na njihove će adrese, kako je i ovih dana najavljeno, Vlada poslati poziv za angažman u dugoočekivanoj akciji - vraćanja Ine u hrvatske ruke.

Prema neslužbenim informacijama od visokih izvora bliskih Vladi, to su sve redom eminenti međunarodni savjetnici: Goldman Sachs&Co, Citi, Barclays, JP Morgan, Morgan Stanley, Evercore partners, Credit Suisse, Rothchild&Co, Lazard, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Société Générale, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Erste&Steiermärkische Bank te Raiffeisenbank Austria Zagreb.

Ključni zadatak

Jedno od tih imena dobit će velik i težak zadatak - procijeniti koliko Ina vrijedi i koliko bi trebalo Mađarima platiti za gotovo polovicu kompanije, posložiti tu financijsku konstrukciju otkupa, a onda i eventualne prodaje tih dionica novom strateškom partneru. Kada se i ako se jednom i takav pronađe.

Dakle, jedan od njih će pomoći oko izvedbe same financijske transakcije, što je posao u kojem spomenuta imena imaju debelog iskustva. Primjerice, francuski Lazard ima veliko iskustvo u rješavanju problema prezaduženih zemalja. Među njezinim klijentima su mu bile Argentina, Irak, Grčka, neke afričke zemlje. Lazard je odabran i za glavnog stručnog savjetnika za privatizaciju Aerodroma Nikola Tesla u Srbiji. Njihov je posao da do siječnja 2018. definiraju razvojnu startegiju Aerodroma i Vladi Srbije ponude najpovoljniju opciju. Kako su prenosili regionalni mediji, za usluge savjetovanja Lazardu će biti plaćeno 1,28 milijuna eura, a naknada za uspješno završen posao iznosit će 3,2 milijuna eura.

Francuzi su bili angažirani i kao privatizacijski savjetnik za Telekom Srbija, za što im je plaćeno 683 tisuća eura, zatim kao financijski savjetnik za Google i Cleary Gottlieb. Nadalje, Evercore je bio financijski savjetnik za HTC i Gibson Dunn, Deutsche Bank je financijski savjetnik kod prodaje Nove Ljubljanske banke, koju bi Slovenija morala u skladu s obvezama prema Europskoj komisiji prodati do kraja 2017. godine. Rothschild se, kao i Lazard, spominje kod financijskog savjetovanja grčke vlade, a debela iskustva (poneki i afere) imaju i Goldman Sachs, Credit Suisse, kao i ostali.

Podsjetimo, potkraj prošle godine premijer Andrej Plenković je objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. Nedugo nakon toga je osnovan i Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini, a kojim predsjeda Plenković. To tijelo daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa MOL-ovih dionica.

Različite varijante

Zadatak im je, među ostalim, razmotriti sve modele mogućeg otkupa MOL-ova udjela u Ini. Gotovo godinu dana kasnije, na ovotjednoj sjednici, Vlada je prihvatila informaciju Savjeta te odredila rok do 15. siječnja 2018. za podnošenje ponuda financijskih savjetnika koji će pomoći oko te transakcije. Poziv se odnosi na podnošenje ponuda za pružanje savjetničkih usluga Vladi u vezi s mogućom kupnjom dionica Ine i mogućom naknadnom prodajom kupljenih dionica strateškom partneru.

Premijer Andrej Plenković tada je istaknuo da će Vlada ponuditi suradnju uglednim svjetskim financijskim institucijama koje se bave takvim poslovima. Poziv ide, kako smo naveli, na gore navedene adrese, no ponude će moći podnijeti i drugi. Konkretni zadaci savjetnika podijeljeni su u tri faze, i to na zadatke u fazi pripreme za transakciju, fazu izvršenja transakcije kupnje dionica te potencijalno na fazu izvršenja transakcije naknadne prodaje dionica.

Od Goldman Sachsa do PBZ-a i Zagrebačke

1. Goldman Sachs&Co (SAD)

2. Citi (SAD)

3. Barclays (VELIKA BRITANIJA)

4. JP Morgan (ITALIJA)

5. Morgan Stanley (SAD)

6. Evercore partners (SAD)

7. Credit Suisse (ŠVICARSKA)

8. Rothchild&Co (FRANCUSKA)

9. Lazard (SAD)

10. Deutsche Bank (NJEMAČKA)

11. HSBC (VELIKA BRITANIJA)

12. BNP Paribas (FRANCUSKA)

13. Société Générale (FRANCUSKA)

14. Privredna banka Zagreb (HRVATSKA)

15. Zagrebačka banka (HRVATSKA)

16. Erste&Steiermärkische Bank (HRVATSKA)

17. Raiffeisenbank (HRVATSKA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:25