POLITIČKI VETERAN + POPULARNI GUVERNER

Akcijski plan HSLS-a za izbore: Rohatinskom nude sve liste, Budiša prvi u 9. izbornoj jedinici

Dražen Budiša potvrdio svoj povratak u HSLS i izbornu utrku

ZAGREB - Dražen Budiša definitivno se, nakon osam godina, vraća u politku. Sam Budiša javno je preksinoć potvrdio da će na predstojećim izborima biti kandidat HSLS-a. On se, podsjećamo, iz aktivne politike povukao nakon izbora 2003., razočaran teškim porazom koji je pretrpjela lista HSLS-DC, a pet godina poslije napustio je HSLS.

Jaka konkurencija

Predsjednik stranke Darinko Kosor, koji je prije dvije godine nagovorio Budišu da ponovno uzme člansku iskaznicu HSLS-a, sada ga je uspio nagovoriti i na povratak u aktivnu politiku. Kosor nam je jučer otkrio da će nekadašnji liberalni brend i dugogodišnji šef HSLS-a biti nositelj liste u jednoj izbornoj jedinici.

- Budiša mi je potvrdio da je spreman na povratak u politiku, odnosno bit će nositelj liste i prvi na listi u jednoj izbornoj jedinici - rekao nam je predsjednik HSLS-a.

Kosor nije želio otkriti u kojem će dijelu Hrvatske HSLS Budišinim imenom pokušati privući glasove birača za svoju stranku. Iako se još prije nekoliko mjeseci spekuliralo kako postoji mogućnost da Budiša nosi HSLS-ovu listu za dijasporu, izvjesnije je da Budiša nosi listu HSLS-a u 9. Zadarskoj izbornoj jedinici koja obuhvaća i njegov rodni Drniš.

U tom dijelu Hrvatske, desno orijentiranom, on je zbog svojih kritičkih stavova prema Haaškom sudu i protivljenja haaškoj optužnici za generala Antu Gotovinu uvijek imao podršku.

No, tu će i konkurencija biti žestoka jer je riječ o utvrdi HDZ-a u kojoj su na prošlim izborima osvojili čak deset mandata. Sasvim je sigurno da Budiša neće izaći na izbore u tri izborne jedinice koje obuhvaćaju Zagreb jer će njih predvoditi šef HSLS-a Kosor, prvi čovjek zagrebačkih liberala Velimir Srića i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač.

Premda je Budiša više godina izbivao iz politike, a prati ga i imidž rušitelja Vlade, jer je HSLS pod njegovim vodstvom napustio Račanovu Vladu, te istrošenog političara, u HSLS-u su uvjereni da Budiša ima svoje poklonike.

- U izbornoj jedinici koju će predvoditi, Budiša može osvojiti saborski mandat - smatra Kosor.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:37