PROMJENA NA ČELU HRT-A

Ako Bačić ne da ostavku, Prisavlje ima spreman idući korak: ‘Iznenadilo nas je uhićenje...‘

Zbog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a Bačića ove subote će se sazvati izvanredna sjednica Nadzornog odbora HRT-a
Kazimir Bačić
 Srdjan Vrancic/Cropix

U Vladi, kako neslužbeno doznajemo, smatraju da HRT nipošto ne bi smio trpjeti reputacijsku i drugu štetu nastalu zbog jednog čovjeka - glavnog ravnatelja Kazimira Bačića koji je u srijedu uhićen u akciji USKOK-a.

Kako neslužbeno doznajemo, ako se potvrde optužbe za teške koruptivne radnje, može se očekivati da će vladajuća većina, ne podnese li Bačić sam ostavku na mjesto glavnog ravnatelja, posegnuti za drugim mogućnostima za njegovo razrješenje. No, iz Vlade neslužbeno poručuju kako se Bačićeva ostavka očekuje, a nakon toga bi Sabor imenovao v.d. glavnog ravnatelja HRT-a i raspisao natječaj za novog glavnog ravnatelja.

Zbog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića najvjerojatnije će se sazvati izvanredna sjednica Nadzornog odbora HRT-a.

Bačićeva zamjena

- Redovna sjednica NO-a HRT-a održat će se 8. srpnja, no zbog novonastalih okolnosti upravo se dogovaramo o tome da izvanrednu sjednicu održimo već sutra - rekao nam je Mladen Čutura, predsjednik NO HRT-a u kojem su još i Maja Martinović, Morana Paliković Gruden, Antonija Petričušić te Dario Špelić.

Ovom izvanrednom sjednicom NO-a HRT-a mogao bi biti pokrenut zahtjev za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. Naime, prema proceduri, a u skladu s člankom 20. Zakona o HRT-u, postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a većinom glasova pokreće Nadzorni odbor HRT-a, a svoj zahtjev upućuje saborskom Odboru za medije koji ga prosljeđuje na glasanje na plenarnu sjednicu Sabora.

Do tog trenutka Bačića na HRT-u mijenja Renato Kunić, ravnatelj poslovne jedinice Program. Naime, mandat zamjenika određuje se odlukom o imenovanju koju donosi glavni ravnatelj HRT-a, a Bačić je odlukom iz 2017. odredio da ga u slučaju odsutnosti zamjenjuje Kunić.

image

Renato Kunić (lijevo), ravnatelj poslovne jedinice Program, od jučer mijenja Kazimira Bačića
Ronald Goršić/Cropix

Nezadovoljni sindikat

Ovim privremenim rješenjem nikako nisu zadovoljni u HRT-ovoj podružnici Sindikata novinara Hrvatske i ogranku Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u. Njihovi članovi traže od Ravnateljstva HRT-a da što prije pravno razriješi novonastalu situaciju.

"Pitanje je koliko dugo HRT može funkcionirati sa zamjenikom ravnatelja te koliko će se dodatno srozavati ugled HRT-a kao javne ustanove od prvorazrednog značenja za Hrvatsku, a kojoj će, makar i formalno, na čelu biti osoba smještena u istražni zatvor, protiv koje se provodi istraga zbog osnova sumnje da je počinila teška kaznena", navodi se u ovom zahtjevu u kojem se ističe i da se NO-u HRT-a što hitnije moraju dostaviti izvješća o trenutačnom financijskom stanju HRT-a.

- Mi na HRT-u radimo normalno, koliko god je teško normalno obavljati svoj posao u ovim okolnostima. Većina ljudi je konsternirana i iznenađena uhićenjem glavnog ravnatelja HRT-a, ali, unatoč tome, profesionalno i dalje rade svoje poslove. Bačić je u srijedu u ranim poslijepodnevnim satima u pratnji USKOK-ovih istražitelja bio na HRT-u gdje je pretražen njegov ured - rekao nam je jedan visokopozicionirani djelatnik HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:03