SEZONSKO POSKUPLJENJE

AKO OVOG VIKENDA KREĆETE NA PUT, PODSJEĆAMO NA VLADINU ODLUKU IZ OŽUJKA Od 1. srpnja poskupljuje cestarina za osobna vozila

 Krunoslav Pavlina / CROPIX

Od subote, 1. srpnja, na snagu stupaju nove, 10 posto više cijene cestarine na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ). Radi se o sezonskom povećanju cijena koje će biti na snazi do 30. rujna, a ono ne uključuje teretne prijevoznike i autobuse, najavio je to još u ožujku ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Cijene cestarine za vozila u transportnom prometu (autobusi, kamioni) kao i za kampere ostaju iste.

U navedenom razdoblju za IA i I skupinu vozila poveća se jedinična cijena po kilometru s 0,483 kn/km na 0,5313 kn/km što je povećanje za deset posto(10%), doznajemo iz HAC-a.

Povećanje cestarina dio je programa poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, čiji ukupni dug premašuje 5,2 milijarde eura. U ovoj godini cestarskim tvrtkama, odnosno HAC-u, Hrvatskim cestama i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), u ovoj godini na naplatu dolazi 7,8 milijardi kuna, slijedeće 8,2 milijarde, a 2019. godine 9 milijardi kuna. Odluku o restrukturiranju cestovnog sustava Vlada je donijela sredinom ožujka kad je ministar Butković naglasio da se reforma provodi jer se ne želi ići u prodaju ili monetizaciju autocesta, a povećanje cestarina je jedna od mjera povećanja prihoda cestara.

Za 113 relacija cijene cestarine zbog metodologije izračuna ostat će nepromijenjene, dok se korekcija provodi na 1.159 relacija. Prosječno povećanje cestarine iznosi 10%, s time da je najniže povećanje 3% a najviše 50% i to za IA skupinu upravo zbog zaokruživanja, primjerice sa 2 na 3 kune.

Prema novim tarifama koje stupaju na snagu u subotu vožnja autocestom osobnim vozilom od Zagreba do Splita umjesto 181 kunu stajat će 199 kuna dok će relacija Zagreb – Rijeka sa 77 kuna poskupjeti na 84. U ljetnoj sezoni će vožnja osobnim vozilom od Zagreba do Lipovca umjesto 128 kuna stajati 144 kune, a relacija Zagreb - Osijek poskupljuje sa 122 na 134 kune.

U tablici možete pronaći nove cijene i nekih drugih frekventnih relacija:

HAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:51