POGORŠANJE VREMENA

'AKO VAS OVAJ SJEVERAC NE OPAMETI DA OSTANETE KUĆI, ONDA PRIČEKAJTE UTORAK!' Stiže nam radikalna promjena vremena, meterolozi poslali jasnu poruku

 
 Ivo Ravlic / Ilustracija / CROPIX

Veliku promjenu vremena, koja nam slijedi već krajem ovoga vikenda, mnogi vjerojatno željno iščekuju - jer možda će upravo loše meteorološke prilike napokon natjerati ljude da u jeku pandemije koronavirusa - ostanu doma - kako i preporučuju epidemiolozi te drugi stručnjaci.

U nedjelju će posvuda biti oblačnije i hladnije, uglavnom u unutrašnjosti uz povremenu kišu i susnježicu, u gorju i snijeg, uz mjestimično stvaranje snježnog pokrivača, ali i poslijepodnevno djelomično razvedravanje sa sjevera. Bit će i vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većini Jadrana jaku i olujnu buru, uglavnom podno Velebita na udare i orkansku, a na jugu u početku još jugo i istočnjak, objavio je HRT.

U većem dijelu novoga tjedna bit će relativno hladno i vjetrovito, većinom u kopnenom području uz povremenu kišu, čak češće snijeg, koji je uz buru moguć i mjestimice na Jadranu.

Stoga je Tomislav Kozarić, dipl. ing., meteorolog DHMZ-a, s pravom u emisiji "Vrijeme" zanimljivo komentirao: "Nakon proljeća u zimi, od nedjelje ćemo imati zimu u proljeću!".

- Od nedjelje u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno s povremenim oborinama te vjetrovito i osjetno hladnije - vrijeme prikladnije zimi nego proljeću. Mjestimice će biti kiše, u nedjelju uglavnom u gorju i snijega, a zatim će ga biti češće i u nizinama, osobito na istoku, vjerojatno i uz tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren i jak sjeverni te sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i u početku uglavnom suho. Jaka i olujna, treća 'marčana' bura u nedjelju će se proširiti duž cijele obale, a s njom će i osjetno zahladnjeti. Idući tjedan sve je vjerojatnija mjestimična kiša, a neka vas ne iznenade i snježne pahulje nošene burom, osobito u utorak. Zbog bure valja računati i na probleme u prometu, osobito podno Velebita - prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Pogoršanje vremena na svom Twitter profilu najavila je i RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar i to ovim riječima: "Iz mog čarobnog kotla upravo kreće sjeverac koji će vas zatvoriti u kuće. A ako vas ni to ne opameti, u utorak ću vas zatrpati snijegom. #ostanidoma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:14