USPJEH ZELENIH

AL GORE JOSIPOVIĆU POHVALIO ORaH 'Pa to je najpopularnija ekološka stranka u cijeloj Europskoj uniji'

Susret na margini velikog skupa o klimi u UN-u rezultirat će i organizacijom jednog od Al Goreovih eko-treninga u Hrvatskoj
 CROPIX/AFP

Predsjednik Josipović razgovarao je u ponedjeljak popodne po američkom vremenu s bivšim američkim, Clintonovim potpredsjednikom Alom Goreom, dobitnikom Nobelove nagrade za mir.

Sastanak se održao u New Yorku, u zgradi u kojoj je smješten Goreov investicijski fond Generation Investement Management, koji upravlja s približno šest i pol milijardi dolara vrijednim kapitalom.

Ivo Josipović rekao nam je da su Gore i on “dogovorili da će skupa raditi na organiziranju međunarodne konferencije na visokoj razini o održivom razvoju i energetici, te da će nastojati promovirati Hrvatsku kao partnera njegovih organizacija u EU”.

- Istaknuta je mogućnost - rekao je predsjednik Republike - da se u Hrvatskoj iduće godine održi Climate Reality Training.

Na takvim treninzima tisuće volontera, skupa s Goreom i njegovim bliskim suradnicima, polaze tečaj očuvanja okoliša i rješavanja kriznih stanja, izazvanih klimatskim promjenama.

Posebno je zanimljivo, i pomalo neobično, što je Al Gore, za kojeg dr. Josipović kaže kako dobro poznaje situaciju u Hrvatskoj, izrazio zadovoljstvo zbog visokog rejtinga ORaH-a, “trenutno najpopularnije ekološke stranke u Europskoj uniji”.

Josipović i Gore razgovarali su o dovođenju investicijskih fondova i projekata zelene energije u Hrvatsku, kao i o hrvatskim potencijalima za nove smjerove ekološke, ekonomske i energetske politike.

Josipović je Goreu iznio prijedlog za suradnju, koji se temelji na sljedećim pretpostavkama:

1. U novim članicama Europske unije ne postoji dovoljno razrađena strategija održivog razvoja.

2. Postoji velik prostor za podizanje svijesti o klimatskim promjenama u EU: Eurobarometar pokazuje veliku potporu građana EU takvoj orijentaciji.

3. Hrvatska podržava Gorevu inicijativu Climate Reality Leaders.

4. Na međunarodnoj konferenciji o Goreovoj incijativi trebali bi sudjelovati vodeći predstavnici EU koji se bave energetikom i ekologijom budući da nova strategija Europske komisije objedinjuje energetsku i ekološku politiku.

5. Istodobno s konferencijom održao bi se forum o mogućnostima investiranja u obnovljivu energiju, uz prisutnost vodećih investicijskih fondova i tehnoloških kompanija.

Riječ je, dakle, o strategiji investiranja u “zeleni kapitalizam” čiji je Al Gore jedan od glavnih svjetskih protagonist. Goreovo se djelovanje često označava i kao “održivi kapitalizam”.

Uz glavne uloge u Generation Investment i Climate Reality, Al Gore dugo je godina član Upravnog odbora Aplea. Steve Jobs 2007. godine bio je predložio, u razgovoru za Time, da se Gore ponovno kandidira za predsjednika Sjedinjenih Država.

Holy: Ovo zvuči kao neka šala

Mirela Holy iskreno se nasmijala i iznenadila kad smo joj rekli što je Al Gore izjavio o njenoj stranci tijekom susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem.

- Ovo zvuči kao neka šala. Moram priznati da sam šokirana i ne znam što bih rekla. Kao prvo, šokirana sam jer gospodin Gore uopće ima informaciju o postojanju ORaH-a. Ali nisam sigurna da smo prema anketama baš najjača zelena stranka u EU. Bila bih sretna da jesmo, ali ima zemalja u kojima je zelena politička opcija prilično jaka. Ovo je pozitivno i ugodno sam iznenađena.

Inače, predsjednica ORaH-a najavila je kako će osobno podržati kandidaturu Ive Josipovića, ali se još ne zna hoće li to napraviti i ORaH. ( G. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:17