PREGOVORI O PLAĆAMA

ALADROVIĆ NAKON SASTANKA SA SINDIKATIMA 'Do kraja tjedna bit će formulirana ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva'

 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Moj pogled na današnje razgovore je da su kvalitetni. Jasno je da pozicije još nisu dovoljno blizu, ali dobro je da su različite opcije na stolu, rekla je nakon sastanka sa sindikatima u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Sljedeći sastanak održat će se u utorak u 14 sati, kazala je, prenosi N1.

Poručila je da će u srijedu u škole poslati upute vezano uz nadoknadu sati izgubljenih u štrajku u školama.

- Treba pričekati srijedu da vidimo koje su nam opcije. Imamo dvije vrste prava - pravo djeteta na kvalitetno obrazovanje i imamo pravo na štrajk. Ne smiju se ta prava dovoditi u kontradikciju. Želimo da do kraja tjedna dođemo do prijedloga koji bi onda, čuli smo, sindikati dali na svoj referendum", rekla je ministrica obrazovanja.

Dodala je i kako ova situacija mora brzo završiti.

- O sindikatima ovisi kad će biti završen štrajk. Ono što smo danas na sastanku čuli jest da se štrajk u utorak i srijedu održava... Treba vidjeti što se može nadoknaditi u nenastavnim danima, odnosno je li potreban produžetak školske godine, rekla je Divjak.

Novinarima se nakon sastanka obratio i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te poručio da je bilo određenih pomaka u razgovorima.

- Mislim da je zajednička želja i volja da iz ove situacije izađemo tako da prvo đaci budu zadovoljni, a potom i djelatnici, rekao je.

- Već sutra krećemo s daljnim razgovorima i očekujemo je da će do kraja tjedna biti formulirana ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva. Naravno tu očekujemo prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i fiskalnu odgovornost Vlade, kao i sistemsku odgovornost prema drugim sektorima te se nadamo da ćemo do kraja tjedna doći do kvalitetnog rješenja, kazao je ministar novinarima, a prenosi N1.

"Ponudili smo dva posto povećanja koeficijenta od 30.6. 2020., što je komunicirano i prošli tjedan. Nekakvo zadovoljstvo s druge strane nismo mogli vidjeti u potpunosti. Međutim, to je nešto od čega krećemo razgovarati i vidjet ćemo kako će ti razgovori završiti."

Novinari su ga upitali je li danas na razgovorima došlo do konkretnog pomaka.

- Ima pomaka, razgovaramo. Sindnikati stavljaju svoje pozicije na stol, mi svoje. Nadamo se pomaku i očekujemo da će doći do neke vrste dogovora, ali želimo se odgovorno ponašati prema svima u sustavu. Nadamo se da ćemo sutra vidjeti koliko su sindikati spremni za kompromis, koliko su oni spremni odstupiti od nekih pozicija. Zasad su deklarativno naveli da su spremni pregovarati i razgovarati, ali nikakvu konkretnu ponudu nismo dobili.

Komentirao je i potencijalnu zabranu štrajka, koji je danas ušao u 17. dan.

- Ja bih u ovom trenutku definitivno izbjegavao komunikaciju u vidu zabrane i represije. Mi smo pokazali želju za rješavanjem pitanja. I sa sindikalne strane postoji određena količina želje. Zabrana i sve represivne metode sada nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riještiti sve probleme", prenosi N1 Aladrovićeve riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:27