MINISTAR RADA

ALARDOVIĆ UVJEREN DA ĆE DO KRAJA TJEDNA PREGOVORI BITI SVE ZAVRŠENI 'Ovo je naša posljednja ponuda, držim da je fer i korektna'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.11.2019. u 20:18

Zagreb, 120919. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Josip Aladrovic, ministar rada i mirovinskog sustava
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ponedjeljak je gostovao u emisiji RTL Danas gdje je rekao da su predstavnici Vlade Republike Hrvatske ranije toga dana s predstavnicima sindikata raspravljali o ponudi koju je premijer Andrej Plenković prošlog tjedna usuglasio s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, a to je povećanje od "2+2+2".

Podsjećamo, taj prijedlog uključuje i stavku kojom se predviša dodatno povećanje koeficijenta od dva posto sako se do 30. lipnja ne predstavi cijeli dizajn sustava plaća za državne i javne službe.

"Održani su sastanci osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, ono o čemu smo razgovarali je ponuda koju smo komunicirali krajem prošlog tjedna. Ta ponuda je na stolu, to smo iznijeli sindikatima. Oni su je tražili u pisanom obliku kako bi vidjeli sa svojim članstvom o stavovima. Sutra imamo još jedan koordinacijski sastanak na kojem ćemo dogovoriti doatne termine, no u četvrtak ili petak očekujemo krajnje razgovore o ovoj temi i tada ćemo znati je li do dogovora došlo ili nije", rekao je ministar za RTL.

Ministar je rekao da je ponuda "2+2+2" zadnja ponuda koju Vlada može ponuditi sindikatima. "Mi stalno komuniciramo koliki je do sada bio rast plaća i koliko možemo očekivati u sljedećoj godini. To je jako bitan kontekst koji se ponekad zanemaruje. No činjenica je da s ovom ponudom od dodatnih 2 posto u slučaju da se uredba ne donese, govorimo o 8 posto povećanju plaća. Smatramo da je to korektna i fer ponuda u ovom trenutku i da smo u skladu s fiskalnom odgovornosti", dodao je ministar.

Aladrović je rekao da je priče o isplatama povišica u ratama netočne informacije, a dodao je da će i dalje komunicirati sa sindikatima jer je "za dogovor potrebno dvoje". "Mi smo u u nekoliko faza pokazali svoju spremnost na dogovor, spremnost da želimo riješiti problem koji se dogodio i koji se trenutno događa u cijelom sustavu obrazovanja. Očekujem i od druge strane da bude spremna na kompromis", poručio je ministar.

Na pitanje tko će platiti štrajk učitelja i profesora koji će u utorak ući u 18. dan, ministar Aladrović odgovorio je da je tu odluka vrlo jednostavna te da ovisi o konačnoj odluci Vlade.

"Ukoliko ne donesemo odluku da taj štrajk neće biti plaćen, a još je nismo donijeli, onda će se isplatiti normalna plaća kao za normalan radni dan. Mi smo cijeli 10. mjesec imali jednu konfuziju u javnom prostoru i često su se spominjale prijetnje, sudske zabrane štrajka, prijetnje neplaćanjem i slično. Mi želimo spustiti loptu na tlo i dogovoriti se da učenici, oni koji su najviše zakinuti ovim štrajkom, više ne budu zakinuti. Sve ove represivne mjere koje ne vode prema rješenju smo odlučili staviti po strani i u pregovorima se postaviti kao odgovoran poslodavac zastupajući interese svih građana Republike Hravtske pa tako i učenika", poručio je ministar.

Na pitanje može li proračun uopće izdržati sve te zahtjeve kojih će u predizbornoj godini sigurno biti još ministar Aladrović odgovorio je kako je rebalans proračuna za ovu godinu, ali i za sljedeću godinu, predstavljen na prošloj sjednici Vlade, jasna poruka da "Vlada želi povećati plaće, da vidi da su pojedine djelatnosti podcijenjene i potplaćene te žele na taj način poboljšati materijalni status državnih i javnih službenika".

"S druge strane, iz ovih prosvjeda, možemo shvatiti da je cijeli sustav plaća konfuzan i da ima puno nelogičnosti i nepravilnosti. Upravo stoga smo predložili ta dva koraka. jedan je redizajn sustava plaća kako bi platili one koji to više zaslužuju, a s druge strane kako bi imali financijsku i fiskalnu održivost ne samo sljedeće godine već i kasnije. Nemojmo zaboraviti da su troškovi plaća kumulativni troškovi i ono što se u 2020. godini isplati, to je sve baza i početna osnova u proračunu za 2021. Tu moramo voditi odgovornu politiku, kao i biti odgovorni prema svim građanima. Očekujemo da ćemo kroz ova dva koraka i fiskalno to moći izdržati, ali i urediti sustav ne bi li u budućnosti ove probleme koji nam se sada događaju minimizirali", zaključio je ministar.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo