VREMENSKA PROGNOZA

ALARMANTNA PROGNOZA ZA PETOGODIŠNJE RAZDOBLJE Slijedi razdoblje klimatskih ekstrema, znanstvenici razvili pouzdani model predviđanja

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

MELBOURNE - Znanstvenici su putem novog sustava prognoze predvidjeli kako će period između 2018. i 2022. biti neuobičajeno topao, s većom vjerojatnošću ekstremnih temperatura.

"Velika je vjerojatnost da trenutna klima dosegne period topliji od normale tijekom idućih pet godina uslijed trenda globalnog zatopljenja", kaže studija britanskih i nizozemskih istraživača nastala na temelju probabilističkog prognostičkog sustava.

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications, kaže kako će taj trend osnažiti trenutne dugoročne trendove globalnog zatopljenja.

Predviđanje je došlo uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu.

Istraživači su rekli da su razvili statistički model koji omogućava pouzdana predviđanja prosječnih temperatura zraka i površine mora. Model uzima u obzir vanjske faktore koji utječu na prosječne temperature kopna, poput stakleničkih plinova i aerosola, koji su posljedica različitih socio-ekonomskih uzročnika, kao i prirodnu varijabilnost, koju je teže predvidjeti, izjavili su.

Tijekom blagdana Velike Gospe atmosfera će se postupno stabilizirati, ali će još ponegdje biti kiše i grmljavine, osobito u noći i prijepodne u istočnijim i južnijim krajevima, što će biti dodatna pokora hodočasnicima koji planiraju noć i jutro provesti na putu prema marijanskim svetištima, poručuje glavni prognostičar HRT-a Zoran Vakula.

Od četvrtka stabilnije i sunčanije, sve češće i vruće, uz rijetko gdje moguće pljuskove, većinom u gorju. Umjerene i jake bure bit će još uglavnom u četvrtak prijepodne na sjevernom Jadranu.

DHMZ

U Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenljivo oblačno povremeno s kišom i pljuskovima, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Poslijepodne i navečer većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutranja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a dnevna između 26 i 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, u noći i ujutro mjestimice s kišom. Poslijepodne slijedi razvedravanje sa zapada. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka slična kao na istoku.

Na sjevernom Jadranu uglavnom suho i djelomice sunčano. U gorju, uz umjeren razvoj oblaka, ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova. Duž obale puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita u noći i ujutro mjestimice i olujna, poslijepodne u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a dnevna od 22 do 25 °C, uz obalu između 27 i 29 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše i grmljavine, osobito prijepodne i u rano poslijepodne. U početku će puhati slaba do umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 18 do 23 °C, dnevna između 29 i 31 °C.

Na krajnjem jugu promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom i grmljavinom, osobito u u prvom dijelu dana. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura slična kao na srednjem Jadranu.

Od četvrtka u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i postupno sve toplije, pa će od petka u mnogim mjestima ponovno biti vruće. Lokalno može biti pljuskova, i to uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab.

I na Jadranu od četvrtka pretežno sunčano i vruće, uz uglavnom tople noći. Rijetki pljuskovi mogući su uglavnom na krajnjem jugu. Na sjevernom Jadranu u četvrtak ujutro još umjerena do jaka bura, a zatim uglavnom slab zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenome moru sjeverozapadni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:03