OTROVNE TVORNICE

Alarmantne brojke: Samo u Splitu i Kaštelima 123 djece oboljelo od karcinoma!

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela prof. dr. sc. Mihovil Biočić, vijećnik HDZ-a, dječji kirurg i bivši ravnatelj splitske bolnice, odlučio je iznijeti podatke koji su se dosad tek šaptom pronosili splitsko-kaštelanskim i trogirskim područjem, uvjeren da će brojke šokirati i navesti na razmišljanje ljude koji odlučuju o sudbini naše djece.

- Prema podacima iz Registra onkoloških bolesnika na području Splita, Solina, Kaštela i Trogira, od 1999. do 2010. godine, 123 djece oboljelo je od sistemskih zloćudnih tumora i solidnih zloćudih tumora, što je definitivno alarmantan podatak. Od toga je 90 oboljele djece, između nula i 18 godina iz Splita, a preostalih 33 iz Solina, Kaštela i Trogira. Najviše oboljelih registrirano je 2002. godine, njih 25, što su svakako uznemirujući podaci. Naime, u ostatku Hrvatske u istom razdoblju oboljelo je 260 djece - istaknuo je dr. Biočić, dodajući kako ovim podacima tek treba dodati koliko je oboljelo odraslih.

Kancerogeni spojevi

- Da se na ovom području događa nešto dramatično ukazuju i dostupni podaci, prema kojima u istom razdoblju u Dubrovniku nije oboljelo nijedno dijete od karcinoma, a u Makarskoj njih petero. Naravno, ove podatke treba uzeti s rezervom - podsjeća dr. Biočić, jer to ne znači da oboljelih mališana nije bilo, vjerojatnije je da su se liječili u većim centrima pa su tamo i registrirani.

- Splitska gradska vlast šuti kada je u pitanju spaljivanje opasnog otpada, štoviše, odobrava ga prema savjetu gospodina Jakše Miličića, a ja podsjećam građane Splita da su potencijalni tvornički dimnjaci sv. Jure i sv. Kaje mnogo bliži kampanelu sv. Duje nego Donjim Kaštelima - kazao je vidno uzrujani dr. Biočić.

No, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ipak pokazuju drugačiju sliku. Naime, od početka 2001. do kraja 2007. od raka je oboljelo 1315 djece (0 do 19 godina), što je u prosjeku 188 svake godine. Toksikolog prof. dr. Franjo Plavšić kaže kako sve ono što ima kancerogene spojeve možemo povezati sa zloćudnim bolestima, ali i kako prema podacima i nedavnim mjerenjima, nema podataka da bi se netko mogao razboljeti.

Industrijski bazen

- Što se cementare tiče, kancerogeni su dioksini, kromali i kadimij, ostali spojevi nemaju veze s karcinomima. Što se dioksina tiče, mjerenja su pokazala kako je daleko ispod granice koja bi bila opasna za zdravlje. I mjerenja kromalida su pokazala da nema bojazni - kaže Plavšić te dodaje i kako je zbog Jugovinila posljednji tumor zabilježen 1979. godine. Tvrdi i kako nitko iz splitskoga Zavoda za javno zdravstvo nikad nije upozorio na povećana oboljenja kod djece.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:33