POZVALA GA GRABAR-KITAROVIĆ

ALEKSANDAR VUČIĆ PRIHVATIO POZIV ZA DOLAZAK U HRVATSKU! Srpski predsjednik otkrio kad stiže u službeni posjet u Zagreb

 
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović
 HANZA MEDIA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv Kolinde Grabarić Kitarović da dođe u službeni posjet Hrvatskoj.

- Za našu zemlju jako važno da smo dobili poziv i idemo tamo 12. i 13. veljače, bit će to dvodnevni posjet. Razgovarat ću sa svim hrvatskim dužnosnicima, ali i s običnim Srbima, malim ljudima. Nije trenutak da izmjenjujemo teške riječi i gledatamo kako će koja javnost reagirati. Treba riješiti probleme iz prošlosti , ali puno više moramo razgovarati o budućnosti - rekao je Vučić.

- Moramo riješiti brojne probleme nestalih i protjeranih osoba. Razgovori neće biti laki ni ugodni, ali biti će vrlo važni i ja idem u Hrvatsku u najboljoj vjeri .

Gore od trenutnog stanja ne može biti i ja se nadam da ćemo riješiti sve prijepore koji nas opterećuju - kazao je predsjednik Srbije.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekla da je pozvala Aleksandra Vučića u službeni posjet Hrvatskoj sredinom veljače.

- Moje ustavne obveze uključuju promicanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju.

U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti.

Osobito su tim pitanjima još opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava sto godina od završetka Prvoga svjetskoga rata, od kada nažalost započinje stoljeće naših međusobnih prijepora i sukoba. Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni. Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za shvatiti pouke i u sebi naći snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele - kazala je jučer predsjednica.

Ministarstvo vanjskih poslova: Vlada želi rješavati otvorena pitanja sa Srbijom

Hrvatska vlada želi rješavati otvorena pitanja u odnosima sa Srbijom čemu svjedoči i sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, prva u tri godine, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom", objavilo je ministarstvo.

"Jučer i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u tijeku je sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovo je prvi sastanak Odbora nakon više od tri godine", navodi MVEP.

MEVP naglašava i kako će se početkom veljače u Zagrebu održati novi sastanak koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Prvi je sastanak održan krajem prošle godine, a za početak ožujka se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje između RH i RS.

Vijesti o sastancima raznih mješovitih odbora dviju zemalja dolaze uoči najavljenog i dugo očekivanog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

MVEP ipak napominje kako "ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u".

"Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika", kaže se u izjavi MVEP-a. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:15