BEZ KAMERA

Alix Partners izašao s planom restrukturiranja Agrokorovih tvrtki

 Boris Kovačev / CROPIX

Paralelno s policijsko-pravosudnom akcijom, stjecajem okolnosti, ubrane su i poslovne aktivnosti u ‘tornju’, sjedištu Agrokora.

Izvanredno vodstvo koncerna na čelu s Antom Ramljakom jučer je počelo dvodnevni skup s predstavnicima kreditora, odnosno financijskih institucija, a glavni akter tog ‘druženja’ bit će savjetnik u procesu restrukturiranja koncerna, Alix Partners. Nakon šest mjeseci što su angažirani na tom poslu, konzultanti iz Alix Partnersa će kreditorima prezentirati planove održivost poslovanja Agrokorovih kompanija.

Na pitanje hoće li ih čuti i predstavnici Sberbanka, u Agrokoru kažu da su bili pozvani, ali se nisu odazvali. Pritom dodaju da je prvi takav širi sastanak s kreditorima održan u rujnu i da će postati redovita mjesečna praksa.Ipak, kreditori će prvi put imati priliku čuti nalaze savjetnika za restrukturiranje koji će, u skraćenoj formi, do kraja mjeseca biti prezentirani i javnosti.

Brojne rupe

Kada im je povjerio taj posao, Ramljak je kazao da od stručnjaka Alix Partnersa, jedne od vodećih globalnih kompanija u području restrukturiranja, očekuje da svojim znanjem i iskustvom daju važan doprinos stabilizaciji poslovanja i restrukturiranju kompanije. Pritom su navedena tri ključna zadatka:osiguranje likvidnosti, upravljanje cash-flow procesom (plaćanje na vrijeme), te poslovno planiranje, odnosno analiza kompanija i povećanje profitabilnosti. Na red je očito došao posljednji zadatak.Dok revizorska izvješća otkrivaju brojne rupe, ako je suditi po istupima Ramljaka, vjerovnicima će biti podastrta obećavajuća budućnost Agrokorovih kompanija.

- Operativni rezultati za devet mjeseci 2017. godine pokazuju vrlo pozitivne trendove. Na kraju, kako stižu rezultati nakon ljetne sezone, daju nam jednu veliku nadu za optimizam - kazao je nedavno Ramljak. Naveo je također kako od prvog dana mijenjaju poslovni model kompanija i nadziru troškove te da su okrenuti restrukturiranju.

Ipak, zainteresirana javnost vjerojatno najviše zanima kakvo će rješenje biti ponuđeni za Agrokorovu maloprodaju, prije svega Konzum kojemu mnogi ne daju osobite šanse za opstanak na tržištu. Svojevrsni plan za Konzum izvanredna Uprava je objavila početkom srpnja kada je, među ostalim, najavila zatvaranje 105 neprofitabilnih prodavaonica.

Dostaviti dokumentaciju

Posljednje brojke govore da je u prvih osam mjeseci ove godine Konzum imao prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije). Za cijelu poslovnu grupu Maloprodaja i veleprodaja (Konzum Hrvatska, Konzum BiH, Tisak, Velpro Centar i Velpro BiH), kumulativni prihodi su bili 10,3 milijarde kuna, a negativna EBITDA u iznosu od 193 milijuna kuna. U posljednjem mjesečnom izvješću izvanredne uprave se navodi kako je poslovanje Maloprodaje u prvoj polovici ove godine bilo otežano zbog problema s likvidnošću, ali da su nakon priljeva novog financiranja u lipnju 2017. godine maloprodajne kompanije pokazale konzistentan rast iz mjeseca u mjesec tijekom ljetne sezone.

Zahvaljujući dobrim operativnim rezultatima, Ramljak vjeruje da će i vjerovnicima biti prihvatljiva i predložena nagodba koja je ipak konačni cilj svih sadašnjih napora. Ranije je najavljeno da će polovicom listopada biti poznat i iznos prijavljenih tražbina, ali u Agrokoru sada kažu da je vrlo vjerojatno da će to ipak biti do kraja mjeseca, nakon što se Trgovačkom sudu dostavi sva potrebna dokumentacija. Koliko je poznato, 5904 vjerovnika prijavilo je 12.610 tražbina. Nakon objave tablice tražbina bit će imenovano stalno vjerovničko vijeće koje će odlučivati i o predloženoj nagodbi. Njen prvi nacrt očekuje se do kraja godine.

Drže se agende

Premda se neslužbeno moglo čuti da će tijekom dvodnevnog skupa kreditori početi razgovore i o smjeru u kojem će ići nagodba, u Agrokoru ističu da to ovaj put neće biti tema. Moglo bi se zaključiti da je jedan od razloga tomu izostanak predstavnika Sberbanka, ali njihova nezainteresiranost za to što imaju reći konzultanti Alix Partnersa o budućnosti Agrokorovih kompanija ipak više govori u prilog da su potpuno odustali od tog ‘regularnog’ dogovaranja te da se ostali kreditori drže svoje agende.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:06