NAPREDAK PREMA EU

Amandman u Europskom parlamentu: Uvedite srpsko-hrvatski zbog manjih troškova

 Elvir Tabaković/CROPIX

BRUXELLES - Slijedeći utorak započinje rasprava članova vanjskopolitičkog odbora o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske kojeg je izradio Hannes Swoboda te 50 dodatnih amandmana koje su predložili zastupnici Europskog parlamenta.

Većina amandmana, ali i Swobodin nacrt, o kojem se već raspravljalo u studenom prošle godine, izražavaju uvjerenje kako će Hrvatska uspješno rještiti sve poteškoće do završetka pregovora s EU.

Međutim, ističe velika potreba za nastavak reformi posebno u pravosuđu i javno upravi kao i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Spomenuti su problemi u pravima manjina te restrukturiranje brodogradnje.

Također, pohvaljen je trud Hrvatske oko suđenja za ratne zločine te se traži nastavak potpune suradnje s Haaškim sudom.

Swoboda u svom nacrtu procjenjuje kako bi Hrvatska pregovore mogla završiti do sredine 2010. godine premda neki amandmani umjesto vremenske odrednice predlažu pojam 'uskoro'.

Pozdravljen je i arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije koja je odmah pozvana da isti što prije ratificira.

U cijelom nizu amandmana, najčudniji dolazi od dvije zastupnice Zelenih, Njemice Franziske Katharine Brantner i Nizozemke Marije Cornelissen.

One naime predlažu korištenje 'originalnog' srpsko-hrvatskog jezika zbog smanjenja troškova.

- Europski parlament skreće pozornost na činjenicu da je originalni srpsko-hrvatski jezik sada podijeljen u razne službene jezike u nekim zemljama potencijalnim kandidatima, ističe da troškovi prijevoda i tumačenja znatno utječu na proračun institucija EU-a te poziva Komisiju da zajedno s hrvatskim vlastima prije pristupanja pronađe primjeran aranžman glede hrvatskog jezika koji neće sprječavati kasnije zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma o jezicima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom kada te zemlje postanu članice EU-a - stoji u amandmanu.

Podsjetimo, zakonske odredbe EU nalažu da svaka članica ima pravo da njezin jezik bude i jedan od službenih jezika Unije.

Glasovanje o rezoluciji i njenim amandmanima održat će u srijedu, 27. siječnja, nakon čega se upućuje na raspravu na plenarnu sjednicu koja će održati u veljači u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:42