ROBERT KOHORST

AMERIČKI AMBASADOR 'Trump snažno podržava LNG terminal na Krku, naš veliki prioritet je da Hrvatska postane energetsko čvorište za cijelu Europu'

 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatska i SAD imaju izvrsne odnose i nastavljaju jačati suradnju na područjima od zajedničkog interesa, od sigurnosti, gospodarstva do regionalne suradnje, izjavio je u četvrtak američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Kohorst, koji je na dužnost veleposlanika u Zagrebu stupio u siječnju ove godine, je na poziv Hrvatskog diplomatskog kluba održao predavanje "Hrvatska i SAD: Partneri za budućnost".

"Hrvatska i SAD imaju izvrsne odnose. Hrvatski interesi i naši prioriteti su vrlo tijesno usklađeni i imamo puno toga zajedničkog kada se radi o sigurnosti, gospodarskom rastu i regionalnoj suradnji", rekao je veleposlanik.

Podsjetio je kako je nakon pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji uloga Hrvatske u Europi i svijetu rasla i mijenjala se, a tako su se razvijali i jačali odnosi između Hrvatske i SAD-a.

"Sada smo pravi partneri, naši su odnosi snažni i nastavljamo ih razvijati", dodao je Kohorst i istaknuo da "prijateljstvo naših dviju zemalja ne smijemo uzimati zdravo za gotovo".

"Moja je dužnost stoga pokazati poštovanje prema Hrvatskoj kao američkom partneru. Prečesto zaboravljamo tko su nam partneri. Dijelimo zajedničke obveze u NATO-u, obje se zemlju slažu da prijetnja jednoj članici predstavlja prijetnju svima nama i to nisu samo riječi. Hrvatska se nalazi u regiji koja je puno pretrpjela zbog ratova i političkih turbulencija. I stoga Hrvatska shvaća bolje od većine važnost snažnog partnerstva", rekao je veleposlanik u svom govoru.

Osvrnuvši se na važnu ulogu Hrvatske u stabiliziranju regije, podsjetio je da je jugoistočna Europa iskusila dovoljno sukoba.

"Znamo da etničke napetosti i regionalni prijepori mogu izazvati nove sukobe s velikim posljedicama, i ne samo za Europu. Na Hrvatsku gledamo kao na važnog igrača u rješavanju glavnih sporova u regiji", kazao je Kohorst i u tom kontekstu naglasio važnost razvijanja odnosa između Hrvatske i Srbije.

Također je kazao da SAD i Hrvatska dijele isti cilj promicanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, "unutar okvira Daytonskog sporazuma".

Govoreći o obrambenim pitanjima, kazao je da je Hrvatska predan i aktivan partner na području sigurnosti.

"Već više od 15 godina, američki i hrvatski vojnici raspoređeni su rame uz rame u NATO misijama na Kosovu, Afganistanu i ostalim područjima. Kao članica koalicije protiv Islamske države (IS), Hrvatska igra važnu ulogu u borbi protiv globalnog terorizma", rekao je Kohorst.

Pohvalio je odluku Hrvatske da poveća izdvajanja za obranu, koji bi u konačnici trebao doseći dva posto BDP-a.

"Želimo podupirati naše partnere i ciljeve diljem svijeta, ali naši partneri trebaju više uložiti u obranu i biti financijski odgovorniji. Hrvatska to radi, prepoznala je svoje obveze", rekao je Kohorst.

Kao još jedno važno poglavlje u bilateralnim odnosima je naveo moderniziranje vojne opreme kako bi Hrvatska zamijenila staro sovjetsko naoružanje te se još više približila NATO standardima.

SAD je Hrvatskoj prije dvije godine ustupio helikoptere Kiowa u vrijednosti 160 milijuna dolara, a prošli mjesec su u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso bili predstavljeni helikopteri Black Hawk u vrijednosti 53 milijuna dolara, koji se mogu koristiti ne samo u borbene svrhe, već i za akcije potraga i spašavanja.

Govoreći o ekonomskim temama, kazao je da mu je posebno važno pomoći Hrvatskoj da se etablira kao regionalni lider u energetici, poboljša poslovnu klimu i usvoji neophodne gospodarske reforme te naposljetku da pomogne u sklapanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Želim pomoći Hrvatskoj da iskoristi svoj potencijal kako bi postala energetsko čvorište za Europu - to je veliki prioritet za SAD. Geografski položaj Hrvatske i njezina povezanost sa susjedima čini Hrvatsku ulaznom točkom za uvoz prirodnog plina", rekao je veleposlanik.

Kazao je da hrvatska Vlada napreduje na realizaciji LNG terminala na Krku koji će Hrvatskoj i regiji predstavljati dodatnu opciju za uvoz plina.

"Izgradnja terminala na Krku ima punu potporu predsjednika Donalda Trumpa", rekao je Kohorst.

"Imate središnju lokaciju u Europi i nevjerojatno veliki potencijal. Članstvo u EU daje vam veći pristup europskim tržištima nego prije", dodao je veleposlanik.

Američki veleposlanik, koji dolazi iz vrlo uspješnih poslovnih krugova, upozorio je, međutim, da je "poslovna klima u Hrvatskoj i dalje teška", stavljajući pravnu nesigurnost u prvi plan.

"Gospodarstvenici ionako imaju dosta rizika, ne trebaju im još i rizici vezani uz sustav", naglasio je Kohorst.

Jedna od njegovih misija je, poručio je, pomoći Hrvatskoj da postane "atraktivna lokacija za biznis".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:30