CRNI DANI ZA CRNU METALURGIJU

Američki CMC odlazi jer ih je HEP odbio! Struju za Željezaru Sisak plaćaju skuplje nego u SAD-u. Popijač je tek sada našao vremena...

 Nenad Dugi/ CROPIX

ZAGREB - Vijest da će američki CMC ugasiti ili prodati Željezaru Sisak uplašila je Siščane i potaknula zanimanje Vlade.

Na najavu američkog vlasnika sisačkog CMC-a o gašenju Željezare potpredsjednik Vlade za investicije i ministar gospodarstva odmah su pronašli vrijeme za susret s predstavnicima CMC-a.

Potrebna prijetnja

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva priopćilo je da će ministar Đuro Popijač razgovarati s čelnicima američke tvrtke CMC koja je najavila izlazak iz Željezare te da će Vlada i Ministarstvo učiniti sve kako bi se našlo rješenje za nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. U Sisku komentiraju kako je trebala prijetnja iz SAD-a da se u Vladi sjete crne metalurgije i problema s kojima posluje ta tvrtka. Dosad iz CMC-a Sisak jako se teško dolazilo do nekoga u Vladi ili uprava državnih tvrtki, o čemu svjedoči i otvorena kritika bivšeg predsjednika Uprave CMC-a Paška Vele. On je dva mjeseca uzalud pokušavao doći do predsjednika Uprave HEP-a Damira Begovića.

Skupa struja

- U HEP-u dobro znaju da ne možemo kupiti struju od nekoga drugog, nego samo od njih. Da imaju konkurenciju, uvjeren sam da bi pronašli pet minuta da odgovore na pozive najvećeg kupca svojeg proizvoda, tvrtke koja mjesečno od HEP-a preuzima 17 milijuna kilovatsati električne energije i za to plaća oko sedam milijuna kuna. CMC Sisak zapošljava 1100 radnika i godišnje u izvozu uprihodi oko 100 milijuna dolara - istaknuo je Vela.

Razlog zbog kojega je CMC tražio sastanak u HEP-u jest cijena struje. U CMC-u tvrde da plaćaju struju dvostruko skuplje nego direktna konkurencija, željezare u Zenici i Smederevu, te za četvrtinu više nego što je plaćaju čeličane u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:19