SLUŠA I GLEDA

Američki 'špijunski brod' usidrio se pored Dubrovnika

Logistički teretni brod ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država USSN 2. lt John P. Bobo uglavnom služi za suvremenu i vrlo sofisticiranu kontrolu komunikacija
Ilustracija
 Admir Buljubašić / CROPIX / CROPIX

DUBROVNIK - U dubrovačkom se akvatoriju do 3. studenoga, na sidrištu između otoka Daksa i Koločep, u prijateljskom posjetu Hrvatskoj i Dubrovniku nalazi logistički teretni brod ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država USSN 2. lt John P. Bobo.

Na brodu od 44.543 BRT i 205 m dužine, pod zapovjedništvom kap. Michaela Faradaya, nalazi se ukupno 61 član posade među kojima je, kako neslužbeno doznajemo i 30-ak marinaca. Brod je poznat po tome što se u našim vodama pojavljuje uglavnom kao logistika i prethodnica dolasku u Hrvatsku visokih dužnosnika SAD-a.

Tako je bilo i u svibnju 2006. prigodom dolaska bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja u Dubrovnik tijekom kvadrilateralnog sastanka Hrvatske, Albanije i Makedonije kao zemalja potpisnica Jadranske inicijative s dužnosnicima SAD-a u cilju bržeg ulaska u NATO.

Brod uglavnom služi za suvremenu i vrlo sofisticiranu kontrolu komunikacija. No, ovaj put u Dubrovnik, provjereno, ne dolazi nitko iz Vlade SAD, a brod, kako smo doznali, boravi samo zbog odmora i smjene dijela posade koja će tijekom desetak dana boravka broda na sidrištu u hrvatskom Jadrana stići zrakoplovima preko dubrovačkog aerodroma u Čilipima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:49