HLADNI RAT

AMERIČKO PISMO ZA VRH HDSSB-a ‘Amerika vam neće pomoći jer podržavate Glavaša’

Veza HDSSB-a s Glavašem zaustavila je sva američka ulaganja u istok Slavonije i Osijek
 Vlado Kos/CROPIX

Sjedinjene Američke Države ne mogu ignorirati daljnju povezanost Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) s Branimirom Glavašem, koji je i dalje u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Moram sa žaljenjem konstatirati da sve dok mu HDSSB bude pružao političku potporu u izbjegavanju pravde nećemo biti u mogućnosti surađivati s dužnosnicima stranke”, stoji u pismu koje je veleposlanik SAD-a, James Foley, 27. svibnja 2010. poslao tadašnjem osječkom gradonačelniku, članu HDSSB-a, Krešimiru Bubalu. To pismo veleposlanika najmoćnije zemlje svijeta jasno govori zašto su američki investitori u velikom luku godinama obilazili Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Bubalov apel

Naime, pismo Jamesa Foleyja odgovor je na apel bivšeg osječkog gradonačelnika Bubala u kojem moli za veleposlanikovu suradnju na unapređenju gospodarstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

“Moja prirodna reakcija bila bi da Vam ponudim pomoć u postizanju ovog važnog cilja”, stoji u Foleyjevu odgovoru, “ali to ne mogu učiniti nauštrb privrženosti moje Vlade promicanju odgovornosti i vladavine prava”.

Nekoliko mogućih američkih investicija palo je u vodu, kao i mogućnost da se u Osijeku održi Brown forum, najveći skup potencijalnih ulagača SAD-a sa zemljama u regiji, koji se održava u Hrvatskoj.

Na damo Glavaša

Ipak, američki veleposlanik Foley dvije godine poslije posjetio je Osijek. Susret je završio diplomatskim skandalom, jer su dan nakon susreta Bubalo i Šišljagić “očitali lekciju”. “Nema te cijene, eura ili dolara, za koju bi se HDSSB prodao ili odrekao Branimira Glavaša, svojih uvjerenja, svog programa i politike.”

Promjena vlasti na izborima promijenila je i stav SAD-a

Svojevrsne sankcije koje je SAD uveo HDSSB-u pogodile su građane Osijeka i Osječko-baranjske županije. Međutim, promjenom vlasti u Osijeku u svibnju prošle godine led se otopio. Sadašnji veleposlanik SAD-a, Kenneth Merten, dva je puta posjetio Osijek i gradonačelniku Vrkiću najavio napore u privlačenju američkih investitora te mogućnost da Osijek uspostavi partnerski odnos s nekim od gradova u državi Ohio poput Cincinnatija, Clevelanda ili Columbusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:35