U MORH-u

'AMERIKA JE NAŠ NAJVAŽNIJI STRATEŠKI PARTNER U PODRUČJU OBRANE I SIGURNOSTI' Krstičević se sastao sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote

 
Damir Krstičević, arhivska fotografija
 Srđan Vrančić / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov sastali su se u utorak sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote generalom Jonom Jensenom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj uoči dolaska američkog ministra obrane, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Krstičević izrazio je dobrodošlicu generalu Jensenu te mu zahvalio na prijemu u Minnesoti prilikom proteklog službenog posjeta Sjedinjenim Državama.

Krstičević je u svibnju ove godine posjetio Nacionalnu gardu Minnesote i sastao se s Jensenom. Tom je prigodom za hrvatskog ministra organiziran i let u američkom borbenom avionu F-16 nakon odluke Vlade RH o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16.

Na sastanku u utorak ministar je zahvalio Jensenu na potpori.

"Sjedinjene Američke Države naš su najvažniji strateški partner u području obrane i sigurnosti. Drago mi je što ste posjetili Hrvatsku u ovom važnom tjednu kada nam je također velika čast što američki ministar obrane James Mattis dolazi u Zagreb", istaknuo je Krstičević.

Tijekom sastanka Krstičević i general Jensen izrazili su zadovoljstvo izvrsnom suradnjom koja je rezultirala zajedničkim sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote u Afganistanu, kao i u drugim funkcionalnim područjima. Istaknuli su predanost daljnjem unapređenju suradnje, kako na bilateralnoj razini, tako i u sklopu Američko-jadranske povelje s ciljem pomoći zemljama iz okružja, aspiranticama za članstvo u NATO i EU.

General Jensen naglasio je važnost partnerstva Nacionalne garde Minnesote i Republike Hrvatske te nagovijestio pružanje pomoći Oružanim snagama RH u razvoju sposobnosti kako bi OS RH ostvarile svoje ciljeve za 2020. godinu.

U sklopu petodnevnog posjeta Hrvatskoj general Jensen s izaslanstvom posjetit će i 91. zrakoplovnu bazu Pleso, Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, 93. zrakoplovnu bazu Zemunik te vojarnu "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu, stoji u priopćenju MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:18