POZIVAJU NA IZBORE

AMSTERDAMSKA KOALICIJA UOČI IZBORA ZA EUROPSKI PARLAMENT 'Moramo dignuti glas protiv različitih Orbana i Salvinija, domaćih i europskih radikala...'

Anka Mrak Taritaš
 Goran Sebelic / CROPIX

Hrvatski parlament donosi zakone koji se 'spuštaju iz Europskog parlamenta', a u idućih sedam godina za Hrvatsku je namijenjeno 11,5 milijardi eura iz proračuna EU.

'Ako niste birali, ne možete znati tko će donositi odluke o raspodjeli tog novca', poručeno je na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije u Rijeci.

'Ove nedjelje moramo dignuti glas protiv različitih Orbana i Salvinija, protiv različitih radikala, domaćih i europskih, protiv žilet žice, protiv toga da se opet uvode carine na području EU i drugih sličnih ideja', rekao je Valter Flego, čelnik IDS-a i nositelj liste Amsterdamske koalicije.

Poručio je da ova koalicija zagovara vrijednosti kao što su otvorenost, tolerancija, rodna ravnopravnost, antifašizam, multikulturalnost i multietničnost.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, kazao je da je ovih šest mjeseci bila najduža kampanja u kojoj je ikad sudjelovao.

'To je kampanja iz koje se iznjedrila jedna ekipa koja može preuzeti odgovornost ne samo u Europskom Parlamentu, nego i u Hrvatskom saboru', rekao je Beljak, dodavši da je jedan od dokaza njihovog uspjeha to što su postigli da ih se HDZ boji.

'To se može vidjeti iz tisuća i tisuća komentara na našim društvenim mrežama koji pokazuju koliki strah vlada u redovima HDZ-a'.

Anka Mrak Taritaš kazala je da se u kampanju krenulo tako rano jer su svojom obavezom smatrali obići sve dijelove Hrvatske.

Premijera Andreja Plenkovića pridružila je društvu europskih radikala kao što su Orban i Salvini, kazavši da on to radi u rukavicama, no da se može vidjeti njegovo stvarno lice.

'Stvarno lice pokazao je kada je doveo gospođu Merkel pa se odmah nakon toga morao gospođi Merkel ispričavati', rekla je Mrak Taritaš.

Na novinarsko pitanje kako komentira podršku koju Zoran Milanović iskazuje listi SDP-a, Krešo Beljak kazao je da je to normalno s obzirom na to da je Milanović član SDP-a. Za listu Amsterdamske koalicije rekao je da je najbolja ali za SDP-ovu da 'nije ni ona loša'.

Anka Mrak Taritaš procijenila je da Amsterdamska koalicija spada u lijevi centar, a Valter Flego kazao je da se obraćaju 'normalnoj, otvorenoj Hrvatskoj'.

Istaknuli su da je neizlazak na izbore u nedjelju glas za HDZ, odnosno za nastavak politike koja je u posljednjih 30 godina uništila Hrvatsku, za što je Krešo Beljak optužio HDZ-ovce svih generacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:18