REAGIRANJE

ANA LEDERER ‘Nisam radila protuzakonito i nisam ostavila nikakav dug’

Zamjenica ministra kulture reagira na tekst u Jutarnjem listu od 22. veljače
 Davor Pongračić/EPH

Ovih dana pojavile su se u medijima, pa tako i u vašem cijenjenom listu, neistinite informacije i iskrivljene interpretacije moga poslovanja u vrijeme obnašanja dužnosti intendantice HNK u Zagrebu.

Povod im je rasprava u Hrvatskom saboru o obavljenim Državnim revizijama kulturnih institucija u 2013. godini, a koje su pokazale da su sva hrvatska kazališta (osim jednoga) dobila “uvjetno mišljenje” što znači da za utvrđene nepravilnosti i propuste revizija nalaže mjere za njihovo otklanjanje.

Nalazom Državne revizije za HNK u Zagrebu za 2013. godinu, od kojih je “mojih” prvih osam mjeseci, nisu utvrđene nikakve nezakonitosti, nije ustanovljen prekršaj, a kamoli kazneno djelo, iako su od strane bivše ministrice pokretani i medijski i regulatorni instituti da bi se to dogodilo.

Minus koji se na kraju 2013. godine pojavio nije nikakav “moj” dug, već su to nepodmirena potraživanja od osnivača za naslijeđene sudske sporove, naknade za zaposlene, jubilarne naknade i slično. Nisam sebi isplaćivala honorare za redovan posao, a isplata honorara umjetnicima i zaposlenicima HNK u Zagrebu za ono što im nije u opisu posla regulirana je Statutom HNK u Zagrebu, što je zakonita praksa koju su koristili kako moji prethodnici tako i današnja uprava.

Sve sam to više puta javno demantirala u vrijeme medijske hajke koju je provodila Andrea Zlatar Violić, a ovo danas je samo reciklaža tih pokušaja dezavuiranja i kriminaliziranja moga rada.

Na isti je način novinar Srđan Španović u emisiji Veto izmanipulirao saborsku zastupnicu Ines Strenju Linić, rekavši da sam smijenjena kao intendantica HNK u Zagrebu zbog negativnog mišljenja Državne revizije. Niti sam smijenjena, niti je HNK u Zagrebu dobio negativno mišljenje.

Čudi me da intendantica Vrgoč dostavlja danas medijima interpretaciju nalaza Državne revizije HNK u Zagrebu iz 2013., tim više što je i sama zbog sličnih nepravilnosti dobila uvjetno mišljenje Državne revizije za istu 2013., kao tadašnja šefica ZeKaeMa, te je nakon istoga dobila na upravljanje nacionalno kazalište s pet puta više zaposlenih i pet puta većim proračunom.

Osim toga, Vrgoč govori o stanju koje je zatekla 1. rujna 2014., a opće je poznato kako sam iz HNK otišla godinu dana ranije, odnosno 1. rujna 2013. kad mi je istekao drugi mandat.

Podsjećam kako je u tih godinu dana bivša ministrica najprije središnju nacionalnu kazališnu instituciju ostavila bez potpisnika punih 40 dana, a tek potom je imenovala v. d. intendanta Sanju Ivić.

Kazališno Vijeće usvojilo je na svojoj 44. sjednici održanoj 23. listopada 2013. Izvještaj o poslovanju od 1.1. do 30.9.2013. (u kojima je osam “mojih” mjeseci), a prema kojemu je rezultat moga poslovanja 216.997,00 kn u plusu, o čemu postoji zapisnik.

Dr. sc. Ana Lederer, zamjenica ministra kulture RH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:57