OBOŽAVANA ZVIJEZDA

Ana Štefok, hrvatska Edith Piaf, preminula u 72. godini života u potpunoj neimaštini

Vrhunac svoje karijere doživjela je tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, no posljednje godine života provela je u teškoj neimaštini

Slavna hrvatska pjevačica Ana Štefok preminula je u četvrtak u 72. godini života u svome stanu u zagrebačkom naselju Zapruđe.

Hrvatska Edith Piaf, kako su je često nazivali, vrhunac svoje karijere doživjela je tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, no posljednje godine života provela je u teškoj neimaštini živeći u stanu od 30-ak kvadrata. U intervjuu za Jutarnji list, Štefok je bila izjavila kako jedva preživljava te da na cesti prosi za kunu dvije, a susjede moli za kruh i mlijeko .

Ispovijest Ane Štefok: Nemam od čega živjeti. Uz mene je bila samo Zdenka, a sada me i ona izigrala

Nastupala je po cijelom svijetu kao jedinstvena šlager-diva bivše Jugoslavije. Anini hitovi “Majko, nemoj plakati”, “Malo mira”, “Ne mogu ti vjerna biti”, “Varaš se, znaj” i još mnogi postali su evergreeni.

Godine 1989. potpuno se povukla sa scene i otada više nikada nije nastupala, tek je povremeno sudjelovala u HRT-ovim emisijama kao sugovornik u Dokumentarnom programu. Zbog pada popularnosti i nesretne ljubavi završila je na odvikavanju od alkohola, a periodično se liječila zbog depresije. Istodobno se brinula o teško bolesnom i nepokretnom ocu Franji, koji je preminuo 2005.

Štefok je počela je pjevati u crkvenom zboru u svom kvartu Trnje, a veličanstveni glas donio joj je pobjedu na sarajevskom festivalu Vaš Šlager sezone 1968. godine kad je otpjevala pjesmu 'Molitva' Kemala Montena i Sabina Varešanovića. To joj je bila prva pobjeda u životu.

Dvije godine kasnije pobijedila je i na Opatijskom festivalu na kojem je publiku oduševila izvedbom pjesme Alfia Kabilja 'Želim malo nježnosti i ljubavi'. Bila je popularna na području cijele bivše Jugoslavije kao i u inozemstvu. Njen se zvonki sopran mogao čuti u mnogim radijskim i televizijskim emisijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:28