TEŠKO DO KONAČNE POTVRDE

ANALIZA FOTOGRAFIJE Otkrivamo kako istražitelji provjeravaju tvrdnju ISIL-a da su ubili Tomislava Salopeka

 Facebook, SITE Intel Group

I dalje nema službene potvrde da je Tomislav Salopek ubijen, što je potvrdila i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekavši da se i dalje radi na tome da se utvrdi je li fotografija ko ja se pojavila na Twitteru autentična. BBC je pak pitao niz stručnjaka kako se može utvrditi autentičnost fotografije.

“To je gotovo nemoguće”, izjavio je Bill Roggio, stručnjak iz Zaklade za obranu demokracija. “U pravilu ne postoji način da se postigne stopostotna potvrda”, rekao je za BBC, dodajući kako se u situaciji kada ne postoji fizička potvrda, kao što je npr. DNK testiranje, stručnjaci oslanjaju na vizualne potvrde koje objavi grupa. Profesor Adam Dolnik, specijalist u pregovorima kod talačkih kriza, ističe pak da vlade moraju uzeti u obzir kombinaciju raznih čimbenika kako bi potvrdili smrt.

Provjera izvora

To pak uključuje videopotvrdu, informacije obavještajnih agencija, a uzimaju se u obzir i priče koje se pojavljuju u okruženju (ako se zna gdje bi smaknuće moglo biti izvršeno) te, napokon, objave same takozvane Islamske države. “Ako u svemu tome postoji i najmanje zrno sumnje, premijer bilo koje države neće potvrditi da je riječ o smrti”, rekao je profesor Dolnik za BBC.

Od trenutka kada je u srijedu objavljena fotografija ubijenog Salopeka traju pokušaji utvrđivanja njene autentičnosti. Na tome osim djelatnika hrvatskih službi rade i djelatnici stranih obavještajnih službi. Kako neslužbeno saznajemo, u ovom slučaju je gotovo nemoguće primijeniti računalni softver za usporedbu crta lica na fotografijama.

Ni softver ne pomaže

Naime, kut pod kojim je fotografirano navodno Salopekovo tijelo ne omogućuje primjenu ove tehnike sa stopostotnom sigurnošću. Za fotografiju se, po jačini svjetla, može zaključiti da je snimljena ili rano ujutro ili predvečer. Također su vidljive dvije sjene, od kojih se za jednu gotovo sigurno može reći da je od čovjeka, dok za drugu to nije sasvim sigurno.

Paul Ginsberg, stručnjak za video i audio forenziku, rekao je pak kako bi trebalo analizirati elektronske impulse, audio, video, govor, geografiju, kao i produkcijske tehnike. Ed Primeau, američki stručnjak za utvrđivanje autentičnosti videozapisa, ističe pak za BBC da je jedna od prvih stvari uzeti u obzir konzistentnost s ostalim dosadašnjim videosnimkama. Jasno, ovdje je ključni problem za slučaj Tomislava Salopeka što dosad nije objavljena videosnimka. Primeau govori kako postoji softver koji analizira cijeli okvir kako bi zaključio je li smislen ili je riječ o artificijelnoj, dakle lažnoj snimci. “Pregledao sam velik broj videosnimki nesreća koje su izazvale lokomotive te sada već prepoznajem obrazac onoga što mogu očekivati”, rekao je. Stručnjaci koje je BBC konzultirao ističu kako je, dakle, potrebno pričekati videosnimku čija bi analiza mogla dati sigurnije podatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:51