PIŠE VIKTOR VRESNIK

ANALIZA JUTARNJEG: KOLIKO JE SITUACIJA S AGROKOROM OPASNA ZA HRVATSKU Šok iz Todorićeva koncerna traži promjenu sustava

 Hanza Media

Koliko je, dakle, današnja, nedvojbeno ne blistava, situacija s Agrokorom opasna za Hrvatsku, čiji je Agrokor problem, što tu može napraviti Vlada, a što treba prepustiti vlasniku? Niz naoko teških pitanja ne traži nužno i komplicirane odgovore.

Koncern Agrokor najveći je poslodavac u Hrvatskoj, sa značajnim dometom u regiji (Sloveniji, Srbiji, BiH i Makedoniji). Svaki jači potres u takvoj kompaniji automatski je poziv na pojačane mjere opreza.

Za razliku od kompanija koje su se u pojedinim razdobljima našle u financijskim poteškoćama zbog pogrešno usmjerenog biznisa, Agrokor je koncern sastavljen velikim dijelom od zdravih kompanija koje su se, zbog ukupne zaduženosti koncerna, našle u nezavidnoj poziciji sudužnika. To znači i da nečije, zasad hipotetsko, preuzimanje vlasništva nad dijelovima koncerna ne mora nužno ugroziti poslovanje zdravih dijelova kompanije. Moguće promjene u strukturi kompanije zato ne bi trebale rezultirati opasnim rezom u ekonomsku geografiju države.

Što je Vladina dužnost kada se jedna od ključnih kompanija nađe u neprilici?

Vlada je servis građana. Njen posao je osigurati da život u državi funkcionira bez zastoja, na dobrobit svih građana. U tako postavljenom okviru za sve, pa i za najveće, vrijede jednaka pravila. S obzirom na to da živimo u sporom i često neučinkovitom sustavu, u slučaju izravne opasnosti za velikog i važnog sudionika u BDP-u države, a Agrokor to jest, Vladin je zadatak ukloniti svaku prepreku za legalno, brzo i učinkovito rješenje situacije koja ugrožava veliki broj građana.

Koji dio rješavanja treba prepustiti vlasniku?

Agrokor je privatna kompanija i Vlada ne može utjecati na konačne odluke, ne može biti arbitar između dužnika i vjerovnika i nema ovlasti dug privatne kompanije prebaciti na teret poreznih obveznika. Na vlasniku je da pronađe rješenje. Vladin je posao da osigura brzu i za sve građane što bezbolniju provedbu. Kriza Agrokora dosad je najbolja prilika Vladi za rezanje viška regula. Treba je iskoristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:28