PLAĆE I DO 86.000 KN BRUTO

ANALIZA MINISTARSTVA DRŽAVNE IMOVINE 'Ne možete ni zamisliti kakve su si mnogi nagrade osmislili'

Goran Marić
 CROPIX

Premda je odlukom Vlade visina plaća u državnim tvrtkama ograničena na najviše 17.500 kuna, ta se odredba poštivala u samo 21 državnom poduzeću, pokazuje analiza koju je izradilo Ministarstvo državne imovine.

U čak 62 državne tvrtke ograničenje iznosa plaća koju su postavili Banski dvori nije se poštivalo. Štoviše, u nekima od njih najviša je plaća u bruto iznosu dosezala i 86.000 kuna, požalio se jučer ministar državne imovine Goran Marić.

- Analiza je pokazala toliku neujednačenost, šarolikost, domišljatost i improvizaciju kakvu ne možete ni zamisliti kada je riječ o visinama plaća, ali i drugim beneficijama. Ne možete ni zamisliti kakve su si mnogi nagrade osmislili - istaknuo je Marić, posebno ukazavši na otpremnine, ali i bonuse i životna osiguranja, što je sve uvećavalo primanja menadžmenta u državnim tvrtkama.

Broj zaposlenih

Marića brine i nagli porast broja zaposlenih u raznim državnim agencijama i uredima. Jedna je agencija, naglasio je jučer, od 2011. više nego udvostručila broj zaposlenih i sada ima čak četiri puta više zaposlenika od njegova Ministarstva, no nije htio otkriti o kojoj je agenciji riječ. Osnivanje Ministarstva državne imovine, iza kojega su tri mjeseca postojanja, Marić je ocijenio nužnim. Među prioritetima novog Ministarstva za ovu godinu su usvajanje novog Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, zatim izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora te Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Cilj je, kažu u Ministarstvu, što brže i bolje stavljanje nekretnina u funkciju razvoja zemlje, ali i demografske obnove.

Privatne kuće

Tim će se zakonima, među ostalim, riješiti status privatnih kuća na državnom zemljištu, kojih najviše ima u Slavoniji i Dalmaciji, a čiji se vlasnici dosad nisu mogli upisati kao vlasnici. Među najznačajnije projekte u ovoj godini Ministarstvo državne imovine uvrstilo je i aktiviranje bivših vojarni Ploče i Šepurine te rješavanje problema šibenskog TEF-a i prenamjenu dijela prostornog plana za potrebe stambene gradnje u Sv. Filipu i Jakovu. U ovoj je godini cilj prodati i udjele i dionice države u 100 tvrtki i isto toliko nekretnina.

Konačno, država u ovoj godini puno očekuje i od rješavanja nekih starih problema, poput besplatnog korištenja cijelih otoka. Riječ je, istaknuo je Marić, o tvrtki Grafoplast koja je godinama bez plaćanja koncesije koristila jedan otok. Radi se, kako su mediji dosad pisali, o otoku Velika Smokvica. Marić očekuje da će nagodbom u tom slučaju država dobiti 30 milijuna kuna. Ante Lušić, vlasnik Grafoplasta, jučer nam nije htio komentirati slučaj. Ministarstvo državne imovine Vladi će predložiti izmjene odluke o popisu tvrtki od posebnog i strateškog interesa, najavio je Marić. Izmjenama bi se na taj popis trebale vratiti neke tvrtke, poput ACI-ja, dok bi neke tvrtke s njega trebalo maknuti. No, prije toga će Ministarstvo, najavio je Marić, provesti sveobuhvatnu analizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:08