OKUPLJANJE PO KAFIĆIMA

ANALIZA: ZAŠTO JE KLJUČNO DA SE MLADI OSOBITO DRŽE MJERA IZOLACIJE Svaki treći oboljeli mogao bi biti mlađi od 30: nema simptome, ali širi virus

U J. Koreji, koja je provela široko testiranje bez obzira na simptome, mlađi od 30 čine 36% zaraženih
 Goran Mehkek / CROPIX

Okupljanje mladih po kafićima koji na crno rade na jugu države koje se poklopilo s visokim rastom novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji posebno je ražestilo članove Nacionalnog stožera, a podaci pokazuju da je njihova ljutnja utemeljena.

Naime, iako mladi uglavnom ne umiru od Covida-19 i najčešće imaju blage ili nikakve simptome, oni su među opasnijim - ako ne i najopasniji - prenositeljima koronavirusa, a njihove najčešće “žrtve” su starije osobe - njihovi roditelji, bake i djedovi, oni koji najčešće razviju vrlo ozbiljne simptome i za koje je ova zaraza nerijetko smrtonosna.

A ono što pokazuju analize oboljelih iz Južne Koreje, države u kojoj je epidemija praktički obuzdana, krajnje je zabrinjavajuće: u toj zemlji - koja je, za razliku od zemalja u našem okruženju - provela testiranje vrlo širokog kruga stanovništva svih dobnih skupina bez obzira jesu li razvili simptome, mlađi od 30 godina čine čak 36% ukupno oboljelih.

Analiza podataka iz Italije, koja, slično kao i Hrvatska, testira ciljano osobe sa simptomima, pokazuje nešto sasvim drugo. U Italiji mlađi od 30 čine tek 5,3% potvrđeno oboljelih. No unatoč tome što Italija ima čak 22,8% stanovnika starijih od 65 godina, glavno objašnjenje najvjerojatnije se krije u tome što je J. Koreja jednostavno testirala značajan broj mlađih, a Italija nije.

Dio stručnjaka pretpostavlja da je naglom širenju zaraze u Italiji među starijima pridonijela upravo raširenost bolesti među mladima i južnjačka povezanost s obitelji.

- Iz sličnih razloga sada je u opasnosti Grčka, jug Francuske i južna Hrvatska – upozorava dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Mnogi imaju problem jer im se za starije u obitelji nitko drugi ne može pobrinuti. Zato je najbolji savjet da mlađi ne idu kod starijih članova obitelji ako ne moraju. Ako im treba otići u dućan ili slično, u redu. Ali dok ovo ne prođe, obavite to bez dugog zadržavanja kod roditelja, baka i djedova, obavite im kupnju i to je to. Nemojte ih ljubiti, grliti, držite fizičku distancu...

Mnogi mladi nisu svjesni da su inficirani i da nepotrebnim i bliskim kontaktima starije članove obitelji nepotrebno izlažu velikoj opasnosti od zaraze. Toga svi moramo biti svjesni – upozorava Markotić.

Iz službenih podataka o dobnoj strukturi zaraženih Hrvatskoj jasno je da se mladi zaraze lako kao i stariji. Primjerice, među inficiranima ih je 159 u dobnoj skupini od 30 do 39 godina, a samo ih je deset više u skupini od 60 do 69 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:01