KONGRES EPP-a

ANDREJ PLENKOVIĆ 'Nije slučajno to što se Kongres događa upravo u Zagrebu, kažu mi da je to kao da sam finale Lige prvaka doveo u Hrvatsku'

Joseph Daul i Andrej Plenković
 REUTERS

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održali su zajedničku konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa Europske pučke stranke.

Premijera Plenković je za N1 između ostalog prokomentirao i samu činjenicu da se Kongres EPP-a održava u Zagrebu.

- Jedan od kolega rekao mi je da sam doveo finale Lige prvaka u Hrvatsku te da bi bilo dobro da ljudi to bolje poprate, jer se ovaj Kongres mogao dogoditi u bilo kojoj članici ove naše političke obitelji i nije slučajno da se dogodio upravo u Zagrebu i na 30. godišnjicu HDZ-a", rekao je Plenković.

Premijera Plenković je također komentirao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je upozoravao na opasnost raspada Europske unije.

- Ja ideje predsjednika Macrona prije svega vidim u kontekstu njegovih želja za općim poboljšanjem funkcioniranja Europske unije. Što se tiče procesa proširenja, on ima jasan i precizan pravni temelj, a on je članak 49 Ugovora o Europskoj uniji koji kaže da svaka država, ako zatraži, može postati članica Europske unije. Nijedan članak ne može derogirati pravo koje zemlje imaju na članstvo u Europskoj uniji", rekao je Plenković.

- Suspenzija je tu, ima mogućnost vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja. Tu je uključen koncept reverzibilnosti procesa. Postojeći okvir ima niz mehanizama da se s vrlo preciznim filterima kontrolira i najsitniji korak u bilo kojem poglavlju. Bit rezolucije je politička poruka, treba raditi jasnu razliku između otvaranja pregovora i procesa koji slijedi. Hrvatska je pregovarala 2096 dana. Srbija je već prošla tih 2096 dana, a nije ni na pola puta, rekao je Plenković.

Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu u Zagrebu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se u srijedu od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda.

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro.

- Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza, rekao je Plenković na konferenciji za novinare. "Dotad, pozicija EPP-a je jasna, uključujući i HDZ", dodao je premijer i predsjednik HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:28