SJEDNICA VLADE

ANDREJ PLENKOVIĆ SE POHVALIO VELIKIM USPJEHOM SVOJE VLADE PA UZEO CITAT IZ 'KO TO TAMO PEVA' 'Propisi su propisi. Evo, Butković voli taj film'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković na samom početku sjednice Vlade u četvrtak osvrnuo se na izbor Dubravke Šuice, kao i još nekoliko kandidatkinja na ključna mjesta u europskim institucijama, prenosi N1.

"Činjenica da je Hrvatska nakon 6 godina dobila u Europskoj komisiji ulogu potpredsjednice je znak našeg položaja u Europskoj uniji i znak našeg političkog utjecaja. To je poruka za koju je bitno da znaju naši politički akteri, promatrači i građani", kazao je uvodno Plenković.

Plenković je rekao kako mu je posebno drago što je Dubravka Šuica dobila dvije vrlo važne teme - demokraciju i demografiju. "Vjerujem da će ona kao bivša gradonačelnica, saborska zastupnica i europarlamentarka znati stavljati te dvije teme u prvi plan. Tema demografije je nova tema u portfelju Europske komisije. Ta tema je uvrštena prvenstveno na naše inzistiranje. Nakon posjeta Ursule Von der Leyen smo uvrstili tu temu u portfelj potpredsjednice Europske komisije i to još iz Hrvatske", ističe.

"Pritom će Dubravka Šuica biti zadužena i za ključnu političku temu. Za budućnost Europskoga projekta. To posebno naglašavam zbog kaosa koji se posljednje tri godine vodi zbog referenduma koji je Cameron organizirao. Velika Britanija se praktički bavi sama sobom, što je gotovo nevjerojatno. Tri godine je prošlo i ne zna se hoće li ili neće izaći", rekao je premijer.

"Konferencija o budućnosti Europe dobiva novu dimenziju u ovako promijenjenim okolnostima u svjetlu Brexita. Kroz angažman naše povjerenice dodatno ćemo se profilirati u Europskoj uniji", dodaje Plenković.

Plenković je napomenuo kako je dva mjeseca prije imenovanja Dubravke Šuice, naporima njegove Vlade izabrana Marija Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

"Hrvatska dobiva dvije uloge u narednom periodu koje prije nismo mogli ni zamisliti. To nije jednostavno, niti uobičajeno, niti za mnoge očekivano. Vidim da mnogi ne mogu sakriti jal ni ljubomoru. Šteta", kazao je premijer.

"Drago mi je da je Maja Marković Kostelac postala čelna osoba Europske agencije za pomorsku sigurnost. Drago mi je da moja kolegica Ivana Maletić postala članica Europskog revizorskog suda. Možemo reći da smo u vanjskopolitičkom smislu napravili iskorake bez presedana u pozicioniranju hrvatskih dužnosnika na međunarodnoj razini", zaključno je rekao Plenković na tu temu.

Komentirao je i pokušaj ulaska srpske vojske u Hrvatsku.

- Trebali su nazvati telefonom ili poslati notu, to je uobičajena praksa'', rekao je premijer i dodao da Hrvatska nikad nije slala vojnike u odorama u druge zemlje bez najave.

- To su propisi. Pavle Vuisić rekao je u 'Ko to tamo peva' da su propisi propisi i treba ih poštivati. Evo, Butković voli taj film, rekao je.

Plenković je dodao da bi opet zabranio ulazak, ali da to ne znači da neće učiniti sve da se srpska manjina osjeća sigurno u Hrvatskoj. ''Zato smo učinili sve u rješavanju incidenata proteklih mjeseci'', rekao je i dodao da Vlada radi za uključivo, a ne polarizirano društvo.

Istaknuo je da je zadaća i odgovornost Vlade da se svi u društvu dobro osjećaju, prenosi Dnevnik.hr.

- To je zadaća i koalicijskih partnera, ali oni to kažu na drukčiji način. Pupovac je na svoj način rekao da Hrvatska nema veze s NDH i da nije faktor nestabilnosti i da Vlada nije ta koje kreira klimu nesnošljivosti, rekao je. Priznao je da ima takvih.

- Netko je otišao u Ceranje Donje i napisao Ubij Srbina na onaj znak', rekao je Plenković naglasivši da to nije politike ove Vlade koja provodi politiku Franje Tuđmana,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:54