TOMISLAV ČADEŽ

Anja Šovagović Despot: Ona je nepoderiva ikona desničarske patetike

Pobijedi li HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima, ministrica kulture postat će, vrlo vjerojatno, Anja Šovagović Despot. Naime, upravo je tu 49-godišnju glumicu Predsjedništvo HDZ-a imenovalo u tzv. Vladu u sjeni. HDZ se u međuizbornim vremenima i u predizbornim kampanjama kulturom nije bavio, ili je barem nije ozbiljnije spominjao još od utemeljiteljskih, Tuđmanovih vremena.

HDZ voli glumce

No, još otkako je započeo kao pokret, HDZ rado uvlači glumce u politiku. Tako je i prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj bio glumac, Boris Buzančić, s, doduše, samo protokolarnim obavezama. Zlatko Vitez postao je, pak, ministar kulture, a bio se proslavio nazvavši Sabor kokošinjcem. Prije nego što je postao ministar, Vitez je upravljao privatnom putujućom kazališnom trupom, a Anja Šovagović Despot dosad nije upravljala ničim. Ona, osim glumačkog, nema nikakvog drugog radnog iskustva i povjeriti joj Ministarstvo kulture jednako je razložno kao i ponuditi joj bilo koje drugo. Njezin javni rad svodi se na članstvo u Programskom vijeću Hrvatske radiotelevizije, a njezin politički rad na poznanstvo s nekim umirovljenim generalima, kojima je u srce ušla još 1991. otpjevavši, s kolegicama, prepjev njemačke ljubavne pjesme “Lili Marleen”, popularne za II. svjetskog rata. Anja Šovagović Despot deklarirana je ekstremna desničarka. Lani se spominjala kao jedan od osnivača pokreta Hrvatski plamen čiji je cilj bio ulazak u parlament Zvonka Bušića, bivšeg terorista. Svojedobno je, 2002., u kazalištu Gavella, gdje je na plaći, organizirala pobunu protiv suradnje s Crnogorskim narodnim pozorištem.

Seoske promocije

U kazalištu nastupa rijetko, a godinama joj je glavna aktivnost bila, zajedno sa suprugom, čitanje izvadaka iz knjige Nenada Ivankovića o generalu Anti Gotovini, na promocijama u svakom selu. Supruga, također glumca, Dragana Despota bila je 2005. pogurala za ravnatelja Drame zagrebačkog HNK kod svoje prijateljice, intendantice Ane Lederer. Neambiciozni, međutim, Despot brzo se zahvalio na funkciji, na kojoj je proveo godinu i po, premda ga je, formalno, intendantica smijenila jer je potjerao nekog mađarskog redatelja.

O ostalim, za visoku javnu funkciju iole relevantnim iskustvima i aktivnostima Anje Šovagović Despot ne znamo ništa. Primjerice, govori li koji strani jezik. Znamo da je pismena jer je objavila jednu chit-lit knjigu. Nema druge no da se u Karamarkovu timu onda zapravo našla zato što je neograničeno ambiciozna i zato što za stranku predstavlja nepoderivu ikonu desničarske patetike. Od vještina potrebnih za političara, Anja Šovagović Despot eventualno raspolaže lukavošću i zamisliti je na čelu Ministarstva kulture doista nije lako. Čak i nakon Zlatka Viteza.

Bizaran izbor

Stoga se ovaj izbor vrha HDZ-a, ako se pokaže točnim, može ocijeniti u najmanju ruku bizarnim. Što može jedna osrednja glumica ekstremnih nazora i bez ikakva iskustva na čelu jednog ministarstva? Zar HDZ ne može pronaći nikoga boljeg? Ili , što isto valja uzeti u obzir, možda ne želi. Jer, sutra će na birališta izaći oni koji idu u kazalište, ali i, još brojniji, oni koji u njega ne idu. Izgleda da HDZ s Anjom Šovagović Despot ponajprije cilja na ove druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:48