ISTRAŽIVANJE NOVE TV

ANKETA: GRAĐANI HRVATSKE OGORČENI ZBOG ŠEŠELJA 'Hrvatska mora suditi vođi radikala i blokirati pregovore Srbije s EU!'

 CROPIX

Prošli tjedan, Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu donio je prvostupanjsku presudu kojoj je Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice.

Agencija Ipsos za Novu TV provela je istraživanje, koje je objavljeno u Dnevniku Nove TV, a kojim se ispituje što građani misle o presudi koja je donesena, treba li Republika Hrvatska blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa, kao i hoće li to učiniti. U ekskluzivnom istraživanju, Dnevnik Nove TV donosi i odgovore na pitanje treba li Republika Hrvatska pokrenuti postupak i suditi Šešelju, ukoliko i pravomoćna presuda bude oslobađajuća te hoće li to učiniti. Istraživanje je provedeno na 612 punoljetnih građana 1. i 2. travnja.

Čak 94% građana smatra kako je donesena presuda nepravedna, dok njih 4 % ne zna odgovor na ovo pitanje. Za 2% građana ova oslobođajuća presuda je pravedna. Većina građana, njih 60%, smatra kako Hrvatska treba blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23., dok je 25 % građana suprotnog mišljenja. Postoji i 15% onih koji ne znaju odgovor na ovo pitanje. Većina je ipak uvjerenja, njih 43% kako Hrvatska to neće učiniti, dok njih 41% vidi blokadu od strane Hrvatske u poglavlju 23. pravosuđa, kao izvjesnu mogućnost. Njih 16% ne zna hoće li Hrvatska to učiniti.

Velika većina ispitanika, njih 84% smatra kako Hrvatska treba pokrenuti postupak i suditi Šešelju, ukoliko i pravomoćna presuda bude oslobađajuća. Suprotno od njih, misli 9% građana, dok njih 7% ne zna. Da će Hrvatska uistinu i pokrenuti postupak i suditi Šešelju, smatra 54% građana, dok njih 33% smatra da se to ipak neće dogoditi, a 13% njih ne zna odgovor na ovo pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:16