ŠKOLA I SVJETONAZOR

ANKETA JUTARNJEG Treba li obrazovni program biti u skladu s roditeljskim uvjerenjima?

 
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Iako je program odgoja i obrazovanja djece u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, prođe li prijedlog novog Obiteljskog zakona koji u članku „Školovanje i obrazovanje djeteta“ navodi da roditelji imaju pravo „da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima“, znanost bi postala opcija u obrazovanju.

Nekidan je grupa građana iz Podstrane pokraj Splita podnijela prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu protiv visokih državnih dužnosnika, predsjednice, premijera i još nekih „za sudioništvo u genocidu nad hrvatskim narodom i trovanja chemtrailsom”. Među njima je vjerojatno bio i nečiji roditelj koji je uvjeren da hrvatskim nebom jezde avioni kojima je prijevoz putnika i tereta samo krinka za trovanje hrvatskog naroda ispuštanjem otrovnih kemikalija, a dokazi su tragovi aviona na devet, deset tisuća metara visine. To što su ti tragovi nastali uslijed kondenzacije na velikim visinama, a tako se i zovu: kondenzacijski tragovi, njemu je prazna priča i siguran je da je u pitanju velika zavjera protiv hrvatskog naroda, a moguće i čovječanstva samo što nije siguran koje sve vlade treba tužiti. Treba li djetetu ovog roditelja omogućiti školovanje u skladu s njegovim uvjerenjima?

Ima jedna majka, čula sam na vlastite uši, koja je uvjerena da su svi ljudi crne rase lopovi, siledžije i kriminalci pa je svojoj kćeri objašnjavala da „posebno pripazi na svoje stvari sad kad je došla ta mala crnkinja u razred“. Djevojčica je rekla da ona govori skroz kao mi i da se rodila u Hrvatskoj. Majka je, međutim, samo potvrdila: „Može ona govorit kako hoće, al ti isto pripazi. Vidjet ćeš kad budeš velika“. Treba li i ovoj djevojčici osigurati odgoj i obrazovanje u skladu s maminim uvjerenjima?

Bilo je tih roditelja što su kamenjima i teglama gađali ljude koji su mirno šetali samo zato što im se ne sviđa s kim oni postelju dijele. Oni su uvjereni da je ispravno fizički nasrnuti, ozlijediti ili štogod gore, nekog čovjeka koji mirno šeta i voli osobu istog spola. Valjda bi eto i to trebao biti nastavni sadržaj: Načini i sredstva ranjavanja osoba koje mirno šetaju i vole osobe drugog spola.

Ne znam koliko je roditelja u Hrvatskoj uvjereno da je zemlja nastala prije šest tisuća godina iako znanost zna da se kotura oko sunca milijardama godina. Ali eto, roditelji su uvjereni pa kakav je to način da njihova djeca uče drugačije.

Ima nekih žena, bio dokumentarac na televiziji, koje su uvjerene da ih muž može udariti ako to zasluže. A muževi su im vjerojatno uvjereni da zasluže uvijek, nekad i preventivno. Za njihovu djecu trebali bi s pročelja škole skinuti natpis: Mjesto nulte tolerancije na nasilje, to nije u skladu s uvjerenjima njihovih roditelja.

Ima ih, spominjala sam to već na ovom mjestu, koji posve ozbiljno brane svoje stavove da se dječaci i djevojčice ne bi trebali obrazovati zajedno jer im prijeti opasnost da se zaljube. Ima li veće opasnosti nego se zaljubiti dok ti traje školovanje, dobro oni to po sebi znaju jer su valjda iz tog razloga dobar dio školovanja preskočili pa su sad uvjereni u svakojake budalaštine. Ne pada im napamet, jasna stvar, da će im se kćer zaljubiti u nečiju tuđu kćer. Njihovu djeca treba odvojiti i uvjeriti da je zaljubljivanje loše i da ljubav i posao ne idu zajedno.

Pa onda opet, ima roditelja koji hoće da se u školi poučavaju jezik, matematika, biologija, kemija, da se prate suvremena znanstvena dostignuća, ali dok se sve oni programi koji prate različita vjerska i filozofska uvjerenja zadovolje neće ostati za njih ni škole ni učitelja.

Udovoljavanjem vjerskim i filozofskim uvjerenjima roditelja otvara se put u kaos odgojno obrazovnog sustava i ruše temelji njegovog postojanja. Vjerskih i filozofskih uvjerenja može biti na tisuće, a znanost je jedna, ona funkcionira i bez uvjerenja i usprkos njima. S druge strane, zatvara se djeci put da upoznaju drugo i drugačije, da presipituju, poštuju i razumiju, što je pobornicima te ideje vjerojatno i cilj.

Quiz Maker - powered by Riddle

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:31