POLITIČKA ODGOVORNOST

ANKETA Treba li ministrica Gabrijela Žalac dati ostavku zbog prometne nesreće?

 
 Jure Mišković / CROPIX

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac (40) u subotu je automobilom u Ulici Ćirila i Metoda u Vinkovcima naletjela na 10-godišnju djevojčicu, koja je s prijelomom desne potkoljenice prebačena prvo u vinkovačku, a zatim u osječku bolnicu gdje se nakon operacije uspješno oporavlja.

Žalac je svojim Peugeotom 308 iz obližnje Erveničke ulice skrenula desno u Ulicu Ćirila i Metoda, gdje je udarila djevojčicu koja je, izvijestila je policija, neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Ministrica je vozila s nevažećom vozačkom dozvolom, zbog čega je dio javnosti i političke scene odmah zatražio njezinu ostavku.

"Ostavku nije podnijela niti to očekujemo, radi se o nesreći koja se nažalost mogla dogoditi bilo kome u prometu. Ona je potresena i teško joj je. U kontaktu je s obitelji djevojčice i posjetit će je u osječkoj bolnici u večernjim satima nakon operativnog zahvata. Kaznu za vožnju bez vozačke odmah je podmirila, radi se o prekršaju koji nema veze s nesrećom", rekao je Marko Milić, glasnogovornik Vlade.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, prema izjavi njene glasnogovornice Ivane Crnić, pak smatra da je ostavka "pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke".

Dalija Orešković, predsjednica stranke Start, komentirala je da "s ljudske strane možemo razumjeti situaciju da nismo primijetili da nam je vozačka istekla, ali položaj ministra ima drugačiju ulogu i odgovornost u odnosu na ostale građane". Žalac bi trebala podnijeti ostavku, smatra Dalija Orešković.

Predsjednica stranke Glas Anka Mrak-Taritaš izjavila je da je ministrica Gabrijela Žalac prekršila zakon, da je minimalno trebala stati pred javnost i snositi odgovornost za to, no dodala je da se to u Vladi premijera Plenkovića ne može očekivati.

FOTO: Mjesto na kojem se dogodila nesreća

Google Street View
mjesto na kojem je djevojčica prelazila cestu pri čemu je na nju naletjela ministrica

Google Street View
ministrica je skrenula iz Erveničke ulice desno u Ulicu Ćirila i Metoda

"Ministar je dao prisegu da će poštovani zakon Republike Hrvatske i ne može ga kršiti. Čemu vozačka dozvola? Kao ministar trebate djelovati transparentno i ako napravite propust trebate ga reći. Ministrica je apsolutno trebala podnijeti ostavku", kazala je Mrak-Taritaš.

"Vožnja bez valjane vozačke dozvole je nepoštivanje zakona RH. Koju nam to poruku šalje ministrica? Da ne moramo imati valjanu dozvolu? Ako vas zaustavi policija, recite: Ako može ministrica, mogu i ja! Ostavka bi bila moralan čin, ali moral i ova Vlada ne idu u istu rečenicu", napisao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru.

Nakon nesreće ministrica Žalac je putem Facebooka objavila: "Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak. Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu.".

Prema izjavama očevidaca, ministrica je bila vidno potresena i uznemirena te je u policijski kombi, gdje je dala izjavu i obavila alkotestiranje, ušla plačući, što se nastavilo i dok je davala iskaz policajcima.

Činjenicu da u u samoj ulici u kojoj se prometna nesreća dogodila nema označenog pješačkog prijelaza, za Jutarnji je komentirao Marko Ševrović, profesor na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. "U takvim slučajevima pješaci ulicu mogu prelaziti na bilo kojem njenom dijelu ali s povećanim oprezom. No, i vozači moraju voziti s dodatnim oprezom tim prije što je ulica u naseljenom mjestu", kazao nam je Ševrović.

Dr. Zdravko Petak, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smatra da “za sve moraju vrijediti ista pravila, pa tako i za osobe koje imaju javne ovlast”. “Ako nema dokument koji se traži od nas građana, onda je to razlog više da se traži odgovornost ministrice, kaže dr. Petak, koji smatra da bi ministrica Gabrijela Žalac trebala odmah odstupiti s dužnosti jer je vozila bez valjane vozačke dozvole.

"Prva norma uređenog društva je da sva pravila jednako vrijede za sve, a posebno su pod lupom oni koji raspolažu javnim novcem, koji donose odluke za sve nas ", kaže Petak i navodi kako mu je žao što se dogodila nesreća u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, ali činjenica da je vozila bez valjane vozačke dozvole ne ostavlja nikakav prostor da ju se ne pozove na političku odgovornost.

Čitatelji Jutarnjeg također su putem Facebooka komentirali vijesti o nesreći.

Veljko Zenzerović je napisao: "Dajte ljudi, stanimo na loptu. Ta ministrica nije neka koju bih ja obožavao niti joj se klanjao. Ali, krenimo redom. Žena je vozila svoj privatni auto, a ne službeni, ka što bi trebao biti "običaj". Nije imala alkohola. Dijete je nekontrolirano istrčali na cestu, kao što se, nažalost, mnogo puta događa. A, pitanje vozačke dozvole; žena je imala vozačku dozvolu koja nije produžena, što je admnistrativnii prekršaj i nikako ne znači da osoba nije u stanju i da ne smije upravljati vozilom. Ovo je i dobar povod da pogledamo u svoje dozvole i provjerimo njihovu valjanost. Ponavljam, ministrica nije osoba za koju bih glasao, ali, ljudi, malo nam objektivnosti ne bi nedostajalo."

Marija Medić je komentirala: "Zanimljiva mi je još i izjava da je ministrica SUDJELOVALA u prometnoj nesreći. Time se izjednačava njezina krivnja kao vozača koji treba paziti na pješake a posebno djecu u prometu i krivnja djevojčice kao pješaka. Zapravo djevojčica nema nikakve krivnje niti je počinila prekršaj u prometu jer zebre nije ni bilo . Dakle, ministrica nije sudjelovala u nesreci nego ju je IZAZVALA.

"Banana država,kad ona moralno ne smatra da treba dati ostavku jer je sudjelovala u automobilskoj nesreći bez važeće vozačke dozvole. Ovo je čisti primjer da u RH smrdi od glave, najbolje prolaze nemoralni i licimjerni ljudi koji gaze sve pred sobom radi vlastitog interesa. Politika je najveće zlo u RH", komentirao je Jure Miserda.

Vlado Križanec je komentirao: "Ministrici se dogodilo nešto što se svima nama može desiti. Bilo pretrčavali cestu, ili vozili auto. Kakva smo mi država gdje se o takvoj banalnoj nesreći očituje predsjednica, vlada i masa budala vezana uz politiku i vlast??? Uljanik, INA, Sanader, Vidošević, Kutle, Mamić, iseljavanje Hrvata, i masa drugih važnijih stvari se stavlja u kontekst spleta nesretnih okolnosti. Nisu samo glupi političari, već je problem u novinarima i medijima koji nastoje od svake banalnosti napraviti senzaciju. Glupost, primitivizam i zaostalost! To nam sve moguće statistike pokazuju i dokazuju, samo mi u to nikako, niti pod koju cijenu ne želimo priznati. Žalosno!

Stjeepan Juurisic: "Vani bi odmah dobila ostavku, dijete je teže ozlijedjeno dakle nemar vozača nikakvo opravdavanje. Probaj to u Njemačkoj napravit nitko te ne pita da li je dijete prelazilo zebru ili ne to je dijete. Odrasli trebaju pazit."

Boris Hruškar je u svom komentaru napomenuo: "Nije ministrica doživjela nesreću, već ju je izazvala."

Josip Grgić: "Konzervativni svjetonazor mi nalaže "gađenje" prema političkim pritiscima koji bi trebali opravdati...ministricu koja kreira zakone a vozi bez vozačke dozvole i izlomi noge malom djetetu...OSTAVKA..."

Darko Rašić: "Nije stvar platiti kaznu. Takav slučaj prometne nezgode se može svakome dogoditi. Ali da li naši političari imaju i mrvicu morala? Ok dogodilo joj se ali kako smiješ voziti a nemaš dozvolu? Da imaš trunku morala dala bi ostavku a ne držala se fotelje jer je slatka. Ugledajte se na europske kolege.

Mario Pojer: "Izmolila tri očenaša i posjetila djevojčicu u bolnici i misli da je slučaj riješen. Stvarno smo " slučajna država " policija a i vlada uopregnuli se kao bi opravdali Žalac i umanjili njezinu odgovornost. Prvo, policija odmah izlazi sa priopčenjem da je djevojčica naglo istrčala na cestu, pitanje je na temelju čega to tvrde, jer nisu naveli da ima očevidaca, jasno je da se radi o minstričinom objašnjenju. Drugo, vele da djevojčica nije prelazila cestu na obilježenom pješačkom prelazu, a na TV snimkama se jasno vidi da u toj ulici ni nema takvog prelaza. Treće, zašto ministrici nije vađena krv i uzet urin jer bi se to trebalo raditi kad se radi o teškim tjelesnim ozljedama. Dali su joj izuzeli mobitel da bi se utvrdilo dali je možda u tom trenutku razgovarala, očito nisu, jer su pošli od pretpostavke da je djevojčica kriva. Sramotno je da vlada relativizira događaj i sramotno izjavljuje , da se to može svakom dogoditi. Kako očekivati od građana da poštivaju zakone, kad to ne rade ministri."

Mario Langer: "Priopćenje je bezdušno,šablonsko i politikanski sterilno.( čak i uz te dvije debilne ikone srca i molitve). Naglasak na "kaznu sam platila" je šlag na tortu. Kao prvo iznos je manji nego kada pauk odnese auto a drugo nisi otrgnula nečiji retrovizor. Još za pozdrav fali "Ostavku ne spominjem jer nema veze sa mojim radom u vladi i stranci". Vjerodostojno."

Kakvo je Vaše mišljenje? Izrazite ga sudjelovanjem u anketi ispod članka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:09