KNJIGA O GENERALU

Ante Gotovina se nadao da će ga Mesić ipak spasiti

Glavna je teza knjige da se generala Gotovinu moglo spasiti, ali da za to nije postojala volja

ZAGREB - Predsjednik Mesić bio je zadnja nada Anti Gotovini: zbog toga je Gotovina pristao na intervju s Ivom Pukanićem, napravljen navodno u Veneciji, koji je odjeknuo poput bombe. Gotovina je u intervjuu poručio da je spreman prekinuti bijeg i sastati se s haaškim istražiteljima. No, Gotovina je ispao naivan, a cilj cijele operacije bio je da Mesić dobije par političkih poena na desnom političkom krilu, napisao je Nenad Ivanković u novoj knjizi o generalu Gotovini.

Da su išta ozbiljno planirali, sve bi izveli tajno, u dogovoru s Carlom Del Ponte. Ali tada Mesić ne bi imao koristi, zaključuje Ivanković.

Brzina munje

Ivanković je brzinom munje objavio novu knjigu, i to pod naslovom “Što smo mu učinili”. “General Ante Gotovina osuđen je na kaznu od 24 godine zatvora”, prva je rečenica u knjizi koja je tiskana jučer, istodobno s dnevnim novinama koje su donijele istu vijest.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

U isto vrijeme se u dućanima i na kioscima prodaje novo izdanje Ivankovićeve biografije Ante Gotovine “Heroj, a ne zločinac”, objavljene neposredno nakon objavljivanja haaške optužnice protiv Gotovine.

Ivanković je tiskao ovu knjigu u tisuću primjeraka, u vlastitoj nakladi. Kroz priču o Gotovini, on piše o hrvatskoj politici u posljednjih deset godina, od dolaska na vlast Stjepana Mesića i Vlade Ivice Račana i Dražena Budiše, od pisma generala i antihaaških prosvjeda koji su 2001. drmali Hrvatskom.

Ivanković je cijelu knjigu gradio na svom uvjerenju da su hrvatske vlasti mogle, ali nisu htjele spriječiti haaške optužnice te da je upravo Račanova i Budišina saborska većina dopustila Haaškom sudu procesuiranje Bljeska i Oluje.

Zanemario je da Haag nikad nije trebao odobrenje Zagreba ni bilo koga nakon što je 1993. dobio mandat od Vijeća sigurnosti UN-a. No, ako stavimo na stranu te konstrukcije, Ivanković je napravio dobar publicistički posao, podsjećajući na već zaboravljene izjave i sukobe nizom citata i podataka. Ljudska drama Ante Gotovine pretvorila se u dramu hrvatskog društva i hrvatskog naroda , slučaj Gotovina ujedno je i moralno-politička dijagnoza hrvatskog društva, posebno njegovih političkih i inih elita, upozorava Ivanković.

Skinuo haašku stigmu

General je nakon toga uspio sa sebe skinuti haašku stigmu. Ivankoviću je to dokaz da su Račan i Mesić, da su htjeli, mogli na isti način spasiti Gotovinu.

Ivanković sugerira da je Gotovina u prosincu 2005. godine znao da će biti uhićen. Već se jednom našao u sličnoj situaciji, u Abidjanu u Obali Bjelokosti, kad je u zadnji čas, zahvaljujući šestom čulu, izbjegao atentat. “Taj ga instinkt nikada nije napustio. Ni kad je 2001. odlazio iz Zagreba, ni kad je 2003. shvatio da ga Mesić i kompanija žele uvući u igru, ali ni 2005. na Tenerifima. Osjetio je da su ga okružili.”

Pedišić je posredovao za Gotovinin intervju Pukaniću

Nenad Ivanković smatra da je odvjetnik Marijan Pedišić nagovorio Gotovinu da da intervju Ivi Pukaniću, vjerujući da to može pomoći Gotovini, ali i njegovu klijentu Hrvoju Petraču, koji se nadao političkoj zaštiti od Stipe Mesića.

Operacija je diletantski izvedena, a Pukanić je zeznuo generala Gotovinu i time što je objavio i neautorizirane dijelove intervjua, zbog čega se Gotovina jako ljutio.

Sve je propalo u roku od dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:50