BIVŠI HOS-ov GENERAL

ANTE PRKAČIN 'Ploča u Jasenovcu je postavljena da se nekoga malo isprovocira. Znate li koliko je momaka čija su imena na ploči poginulo tamo? Dvojica'

 
 Screenshot

Jedan od osnivača HOS-a Ante Prkačin u emisiji "Karte na stol" Osječke televizije komentirao je zbivanja oko sporne ploče postavljene palim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu i njezinom premještanju u Novsku.

Bivši saborski zastupnik, ratni zapovjednik te general HOS-a i general Armije BiH izjavio je kako je bio na otkrivanju ploče HOS-a u prosincu prošle godine, ali njezino uklanjanje i premještanje u Novsku je izbjegao jer su, kaže, u međuvremenu počele manipulacije koje mu se, rekao je, nimalo nisu svidjele.

Na voditeljevo pitanje zašto je spomen-ploča uopće postavljena u Jasenovcu, Prkačin je odgovorio: "Da se nekoga malo isprovocira".

- Koliko je momaka poginulo u Jasenovcu, koliko ih je rodom iz Jasenovca - pitao je Prkačin, aludirajući na jedanaestoricu poginulih vojnika HOS-a, a onda je na vlastito pitanje odgovorio sam: "vrlo malo, dvojica", prenosi HKV.

Bivši HOS-ovac u emisiji je također govorio o dvije hrvatske vojske u Drugom svjetskom ratu.

- Zajedničke osobine jedne i druge, ustaške i partizanske, jesu hrabrost i junaštvo, ali zločine su činili i jedni i drugi. Po mojim saznanjima, partizani barem deseterostruko više i deseterostruko okrutnije. Razlika je samo u tome što su ustaše bili hrvatski domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici - rekao je Prkačin.

Osvrnuo se i na postupke premijera Andreja Plenkovića te zaključio kako je cijeli slučaj oko HOS-ove ploče "velika podvala aktualnom premijeru".

- On je doveden, kako kaže naš narod, k'o pečen jarac, međutim genijalno se iz toga izvukao. Možda je i vrijeme učinilo svoje... Možda je i to faktor koji mu je išao na ruku, može biti da je taktizirao, išao na rješenje tamo negdje pred kraj meča, a ne na početku - ne vrijedi odmah u startu ići na nokaut. Ovako nisu pobijedili ni jedni ni drugi, Hrvatska se malo osramotila, a Plenković je pokazao da budalama zapravo drži i jedne i druge, i svoje saveznike u Vladi i ove moje nesretnike, i u pravu je - zaključio je Prkačin.

Što se tiče izvora pozdrava "Za dom spremni", bivši ratni zapovjednik kaže kako su ga ustaše možda i uzeli iz povelje Petra Krešimira IV. ili predsmrtne izjave Petra Zrinskog, ali HOS-ovci su ga preuzeli od ustaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:56