INTERVJU

ANTE SIMONIĆ 'Hrvatskoj je potreban predsjednik kojega se građani neće sramiti'

Ovi će izbori biti izbori iznenađenja i očekujem veću izlaznost jer je ljudima dosta nerada političkih elita, kaže Simonić
Ante Simonić
 Matija Djanješić / CROPIX

Predsjednički kandidat dr. Ante Simonić bivši je saborski zastupnik HSS-a, potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana te hrvatski veleposlanik u NR Kini.

Rođen je 1949., a doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci, gdje je bio i najmlađi dekan. Predavao je na brojnim sveučilištima u zemlji i inozemstvu, a danas, kako ističe, predaje i na petnaestak najuglednijih sveučilišta diljem Kine. Šest je puta bio prvak bivše države i desetak puta prvak Hrvatske u veslanju.

Zašto ste se odlučili kandidirati za predsjednika RH?

- Iznimno je teško stanje u našoj zemlji, koja treba predsjednika koji zna, može i umije časno, odgovorno i dostojanstveno predstavljati sve građanke i građane. Kojega se neće sramiti. Drugi je razlog znanje da možemo promijeniti trenutnu lošu klimu od beznađa u nadu i ostvariti gospodarski rast.

Koje su, u kratkim crtama, osnove vašeg programa?

- Okosnica programa je stabilnost unutarnje politike, jačanje Hrvatske na međunarodnom planu i stvaranje pozicije zemlje koja svoje međunarodne obveze u obrani preusmjerava u investicije i prilike za izvoz.

Nužno je definirati minimalan dogovor između stranaka u područjima demografije, obrazovanja, zdravstva, gospodarstva i vanjske politike, na što ću posebno stavljati fokus. A pravosuđe bez stranačke iskaznice, poštovanje zakona i Ustava te dosljedna borba protiv korupcije osnova su stabilnosti, na čemu ću inzistirati. Hrvatska može biti uzor drugim zemljama i tu je naša diplomacija jako bitna.

Ojačat ću diplomatski zbor, otvarat ću vrata našem gospodarstvu i potaknuti suradnju s vodećim svjetskim institucijama u područjima znanosti, zdravstva, obrazovanja i ekologije za bolju budućnost. U predstojećem predsjedničkom mandatu imat ćemo obvezu kao članica NATO-a izdvajati 2 posto BDP-a. Ta ću sredstva usmjeriti na ulaganja u znanost, tehnologiju i proizvodnju vojne opreme. Time ćemo moći ostvariti prilike za izvoz i napredak.

Što vas razlikuje od ostalih kandidata za predsjedničku funkciju?

- Čovjek sam bez repova, nikome nisam dužan, niti su mi ruke vezane nečijim privatnim interesima ili velikim strankama. Najjači sam po tome što osjećam duboku osobnu dužnost da pomognem svim hrvatskim građanima i budućim naraštajima. To mogu postići na temelju svojih postignuća u znanosti, diplomaciji, politici i sportu, i znam kako donijeti pobjede za Hrvatsku, i to u zajedništvu s građanima.

Bili ste potpredsjednik Vlade u mandatu u kojem su bitno smanjene predsjedničke ovlasti. Smatrate li danas da je to bio dobar potez ili biste, kao neki drugi kandidati, povećavali ovlasti?

- Predsjednički sustav bio nam je potreban u vrijeme rata. Danas nije tako. Osim toga, bilo bi opasno većinu ovlasti staviti u samo jedne ruke. Sada trebamo graditi sustav suradnje i pluralne demokracije jer jedino tako možemo ostvariti blagostanje.

Na koji dio biračkog spektra računate?

- Na sve koji su razočarani trenutnom situacijom u zemlji. Smatram da će ovi izbori biti izbori iznenađenja i očekujem veću izlaznost jer je ljudima dosta nerada političkih elita.

Bili ste član HSS-a. Kako gledate na današnje vodstvo te stranke i možete li, s obzirom na to da je stranka podržala Zorana Milanovića, računati na njihove glasače?

- Jako puno članova HSS-a izašlo je iz stranke zbog nezadovoljstva. Prilaze mi i članovi stranke i oni koji su izašli jer u meni vide osobu koja može promijeniti trenutnu situaciju.

Što mislite o protukandidatima?

- Teme koje razdvajaju građanke i građane Hrvatske na lijeve i desne, poželjne i nepoželjne, nisu dobra retorika jer se stvara raskol u društvu. To pokazuje nerazumijevanje funkcije predsjednika i upitni su ciljevi koje zagovaraju takvi kandidati. Takva nas retorika vraća unatrag umjesto da smo okrenuti prema naprijed.

Kao bivši veleposlanik, kako ocjenjujete diplomatske aktivnosti Hrvatske? Kakav je, po vama, imidž države u inozemstvu? Smatrate li da je dovoljno učinjeno ili bi trebalo nešto mijenjati?

- Stanje u državi pokazuje kakav je imidž naše države u inozemstvu i koliko nam je jaka diplomacija. Nije dovoljno učinjeno jer mi nemamo snažno gospodarstvo koje je poluga napretka. Propuštamo prilike. Propuštamo našoj zemlji osigurati velike projekte koji će stvoriti nova, bolje plaćena radna mjesta i u krajevima kao što su Slavonija, Gorski kotar, dalmatinsko zaleđe. Naše zdravstvo je u raspadu. Zanemarujemo poljoprivredu, znanost, obrazovanje, nismo dovoljni brzi ni u području novih tehnologija, a naš snažan IT sektor može nam biti velika poluga napretka.

Velika je ovisnost o turističkoj sezoni. Ne otvaramo dovoljno brzo i učinkovito strana tržišta koja nam mogu osigurati turizam na kontinentu i tijekom cijele godine. Sve to utječe i na razarajuću demografsku sliku Hrvatske. Diplomatske aktivnosti se ne izgrađuju na navijanju i pjevanju, ni na tome da politički predstavnici Hrvatske prozivaju vlastite predstavnike na međunarodnim nastupima kako bi stekli par glasova prednosti u unutarnjoj politici. Diplomacija se izgrađuje ciljano i zajednički, i s lijeva i zdesna i s centra.

Tu se zbijaju redovi jer je nužno ojačati odnose s EU, SAD-om, Kinom i Rusijom radi blagostanja u državi. Stabilnost u regiji nam je ključna i bitna zbog sigurnosti, turizma i gospodarskog napretka. To se ne postiže dizanjem tenzija i neprimjerenim izjavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:24