UTRKA ZA PREDSJEDNIKA

ANTO ĐAPIĆ DAJE PODRŠKU KOLINDI 'Odustajem od kandidature, to bi samo zbunilo desničare'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2014. u 11:53

Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Anto Đapić izvijestio je u petak da je odustao od izborne utrke za hrvatskog predsjednika, a podršku daje kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović.

Đapić je u priopćenju istaknuo da je ispunio sva proceduralno - pravna pitanja za pravovaljanu kampanju, no procjenjujući da nema izgleda pobijediti, kaže da bi njegovo sudjelovanje u predsjedničkoj utrci samo zbunilo hrvatsku desnicu.

"Ocijenio sam da nemam izgleda pobijediti u toj kampanji, a moje sudjelovanje bi samo dodatno zbunilo hrvatsku desnicu", naveo je Đapić u priopćenju u kojem je potpisan kao predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove.

Na sjednici Predsjedništva te stranke koja je, kako ističe Đapić, u nastajanju, jednoglasno je odlučeno da se povuče iz izborne utrke za predsjednika, a svoj glas da daju predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović.

Đapić je istaknuo kako je u dosadašnjoj kampanji Kolinda Grabar Kitarović pokazala da je kandidatkinja koja može, ako pobijedi, ispuniti san biračke desnice koji već tri mandata čekaju promjene.

Vjeruje kako će, među ostalim, ispuniti i obećanje da će - ako bude izabrana za hrvatsku predsjednicu - tražiti oslobađanje hrvatskog branitelja Velimira Marića iz srbijanskog zatvora.

Za kandidata desnice Milana Kujundžića, Đapić je naveo da ne podržavaju njegovo zagovaranje o regionalizaciji Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović potpisala izjavu o prihvaćanju predsjedničke kandidature

ZAGREB - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović u petak je na Općinskom sudu u Zagrebu potpisala izjavu o prihvaćanju kandidature za predsjednicu Republike Hrvatske.

Nakon potpisa Grabar-Kitarović je novinarima ispred Općinskog suda izjavila da je kao kandidatkinja HDZ-a i koalicije stranaka desnoga centra i centra potpisala izjavu o prihvaćanju kandidature za predsjednicu Hrvatske i ovjerila potpis.

Istaknula je da su prikupili veliki broj potpisa građana koje će predati DIP-u u subotu u 17 sati. Konačni broj prikupljenih potpisa reći će nakon što završi prebrojavanje i provjera svih potpisa.

Na upit da prokomentira novu anketu RTL televizije po kojoj joj podrška birača raste, dok protukandidatu Ivi Josipoviću pada, Grabar-Kitarović je rekla da u načelu ne komentira ankete, ali može reći kakvo je stanje na terenu.

"Gdje god dolazimo, nailazimo na srdačan doček i veliku potporu ljudi. Veseli me da se nakon pesimizma i malodušja, koje sam primjećivala posljednjih mjeseci, ponovno javlja entuzijazam i na neki način Hrvatska se budi", rekla je Grabar-Kitarović.

Komentirajući tijek kampanje, rekla je kako je "kampanja puna svega i svačega", ali je na to bila spremna.

"Voljela bih da se svi koncentriramo na program, a ne na napadanje jedan drugoga kao osobe, zato što građani ne žele naša prepucavanja. Građani žele čuti što je to što im nudimo za bolji život u Hrvatskoj", poručila je.

Na pitanje novinara kako gleda na poziv Željki Markić na ispitivanje u PNUSKOK, Grabar-Kitarović je rekla kako to dolazi u predizborno vrijeme, kada se "jako povećavaju aktivnosti represivnog aparata".

"Uključujući i uhićenje četvero mladih ljudi u Splitu, njihovo privođenje i kasnije kažnjavanje po jednom starom članku jugoslavenskog zakona - očito je riječ o političkim obračunima s političkim protivnicima", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Upitana kakve to ima veze s njom, Grabar-Kitarović je rekla da nema nikakve veze s njom, ali je vrlo neobično da se događa u predizborno vrijeme.

Ustvrdila je da će se kao predsjednica Hrvatske zalagati za nultu stopu tolerancije na korupciju, "ali uvijek i svugdje, ne selektivno i ne u određeno doba, bez manipulacije represivnim aparatom u političke svrhe".

Izdvajamo