SLOBODAN I OPASAN

'ANTUN SE VRATIO ODLUČAN DA DOVRŠI POSAO' Čovjek koji je izvršio poznati masakr u kafiću nakon dugogodišnje robije je na slobodi...

 
 Hanza Media

Ludbreški poljoprivrednik Vlado Kosec (60), u čijem su kafiću u sklopu tadašnje pilane Drvo prometa u Hrastovskom u rujnu 1992. ubijene dvije osobe, a pet ih je bilo ranjeno, među kojima i on sam, već neko vrijeme živi u golemu strahu. Jer njegov bivši susjed Antun Kosec (73), koji je zbog masakra bombom osuđen na 20 godina zatvora, nakon izlaska s dugogodišnje robije nastavlja s prijetnjama.

“Vladu Koseca moram ubiti. Neću krepati prije nego što ga zatučem. Njega sam trebao ubiti kada sam bacio bombu, a ne dvije nedužne osobe”, rečenice su koje je osuđeni ubojica ponavljao u nekoliko navrata tijekom 2017. svome prijatelju Daliboru D., od kojeg je pritom tražio da mu za likvidaciju nabavi pištolj.

Svjedok ubojičinih novih nakana odmah je alarmirao Centar za socijalnu skrb Ludbreg, gdje im je otkrio i da bivši zatvorenik Antun posvuda hoda s nožem u džepu. U slučaj se odmah umiješala policija koja je nesretnog Vladu Koseca prestravila tom viješću. Izrečene prijetnje dovele su do kaznene prijave i optužnice koja je nedavno rezultirala i presudom prema kojoj je Antun Kosec na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. A ako je suditi prema generalijama koje je osuđeni ubojica dao tužiteljstvu, ima sedam razreda osnovne škole, živi napušten od obitelji, kao beskućnik od 760 kuna socijalne pomoći i spava u jednom prihvatilištu u centru Zagreba.

Teško bolestan

Kosec se - kako ni nakon ubojstva, tako ni za prijetnje - ne smatra krivim.

- Nakon izlaska iz zatvora Vladu nisam sretao niti mu se obraćao. Dalibor i djevojka Silvia lažu namjerno jer je, zapravo, bilo obrnuto. Dalibor je mene u Zelini tri puta pretukao pa sam pao u nesvijest. A Silvia govori ono što joj Dalibor naredi da kaže. Točno je da se dogodila nesreća u gostionici u vlasništvu Vlade Koseca i za to sam kaznu odslužio punih 19 i pol godina. Sad sam teško bolestan, invalid i nisam u stanju napraviti ono za što me se tereti. Ostao sam bez svega, a s Daliborom se družim unatoč našim razmiricama. Jedno vrijeme kod njega sam stanovao kad sam izašao iz zatvora - prisjetio se osuđeni ubojica Kosec.

Hanza Media

Na upit zagrebačke sutkinje Općinskog suda zašto se i dalje druži s Daliborom ako ga je pretukao, Kosec odgovara da “ne zna, ali da je točno da je bio u bolnici u nesvijesti neko vrijeme i da se sudski ne želi ni s kim tužakati”. Vlado Kosec kojeg Antun, sudeći prema prijetnjama, želi mrtvog za Jutarnji list progovorio je o svojim mukama koje proživljava od dana masakra u njegovoj gostionici, kada je izgubio dva najbolja radnika.

- Otkad sam doznao da je izišao iz zatvora, strepim zajedno s obitelji jer mi upućuje prijetnje. U strahu žive obitelji i ubijenih susjeda Jurja Kolaka i Dražena Bajdaka koji su bili moji najbolji radnici u pilani. Sretao sam ga u blizini njegova vinograda u Hrastovskom, ali nismo komunicirali. Ali u više mi je navrata slao prijeteće poruke da će me ubiti i da neće biti miran dok me ne riješi.

Imam četvero unučića od kojih dvoje živi kod mene. Kad sam ga sreo u Zagrebu na sudu, protrnuo sam. Tlak mi se popeo na 200 - ispričao je za Nedjeljni Jutarnji Vlado Kosec, koji i danas ima flashbackove krvavog užasa iz 1992. Bio je to, priča nam, petak prije prošćenja u Ludbregu, kad je došao do kafića u sklopu pilane i donio radnicima plaće. I bilo je oko podneva, počela je padati kiša.

Devet odraslih i četvero djece

- Organizirao sam malu zakusku, a Antun je bio za šankom i pio. Počeo je psovati pa su ga potjerali. Tad je poručio da ide po bombu. Nas je bilo devet i još je bilo četvero djece, od kojih dvije blizanke Jure Kolaka i dvoje moje. Upozorio sam sve da je Antun lud, da je bio na Golom otoku zbog nekih krađa ili razbijačina i da je kadar svašta učiniti. Nitko od radnika nije mi vjerovao. I došao je brzo Antun šmugnuvši u drugu prostoriju.

Bacio je bombu i počeo bježati. Ja sam zgrabio djecu i odvukao ih dalje te potrčao za Antunom i bacio ga na pod. I tad je grunulo. Bilo nas je ukupno devet odraslih. Osim Jure, poginuo je i 19-godišnji Dražen Bajdak. Edo je i dandanas uništen psihički i fizički od ozljeda glave i prsa. Mene je u nogu ozlijedio geler. Ukupno pet ozlijeđenih - prisjeća se još Vlado Kosec.

Hanza Media

Nije mu bilo svejedno kad mu je u ožujku 2017. godine, kaže, na vrata pokucao policajac te ga pitao ima li problema s Antunom Kosecom i prijeti li mu. Odgovorio mu je potvrdno pa mu je policajac pojasnio da je policija dobila obavijest od CSS-a Ludbreg, kojem se obratio Dalibor D. rekavši kako “Antun Kosec ozbiljno prijeti da mora ubiti Vladu Koseca zbog neriješenih odnosa iz prošlosti”.

- Ponovno mi je pao mrak na oči. Vratio sam se mislima u 1992., onom krvavom užasu koji nikako ne uspijevam izbiti iz glave. Rečeno mi je da je tražio okolo ljude da mu nabave pištolj da me riješi. Stvarno mi nije jasno čemu sve to. Pa dokle? Bojim se najiskrenije za sebe i svoju cijelu obitelj jer policajac mi je ujedno rekao da ne znaju gdje se Vlado trenutno nalazi pa da pripazim - zaključio je Vlado Kosec.

A Dalibor D., čovjek od kojeg je krenula nova istraga protiv osuđenog ubojice, dramatično je opisao neke trenutke s bivšim zatvorenikom kojem je neko vrijeme pružio utočište i krov nad glavom.

- Kad je izišao iz zatvora, jedno je vrijeme Antun živio kod mene. Znao mi je ničim izazvan pričati kako “neće krepati prije nego što zatuče Vladu”. Pitao me i mogu li mu nabaviti pištolj kako bi ubio Vladu, dodajući da je ‘kad je bacao bombu njega trebao ubiti’. Antun inače sa sobom uvijek nosi u džepu nož na sklapanje kojim bi nekoga doista mogao ubosti i ubiti.

S obzirom na sve te njegove učestale navode da mu je nakana ubiti Vladu, otišao sam do socijalne radnice u Ludbreg - prisjetio se u tužiteljstvu Dalibor D. Pritom je opisao i jedan incident s dvostrukim ubojicom od 31. siječnja 2016. godine, kada su se potukli i posvađali dok su bili pod utjecajem alkohola.

- Antun me napao. Udario me čašom u oko pa sam završio u bolnici na liječenju sa 27 šavova. No odlučio sam da ga neću tužiti. Vjerujem da Antun, međutim, svoje prijetnje više nije u stanju realizirati jer je star, bez primanja i beskućnik - umanjivao je ubojičinu odgovornost u sudnici Dalibor D.

Na pitanje tužiteljstva zna li tko je posjekao šumu njegove majke i je li to razlog zašto je nagovarao Antuna Koseca da ubiju Vladu, svjedok Dalibor D. kaže da je šumu posjekao Vlado, negiravši pak da je ubojicu nagovarao na novi krvavi zločin “jer ne posjeduje oružje te je u dobrim odnosima s Antunom kojem je sve oprostio što se zbilo”.

Daliborova partnerica Silvia S., koja je živjela u stanu dok je kod njih privremeno spavao bivši zatvorenik, slično je opisala izrečene prijetnje uz napomenu da je Antun uglavnom prijetio kad je popio te kako je i njoj rekao da bi je mogao ubiti, no ona te prijetnje, uvjeravala je sud, nije shvatila ozbiljno.

Branio se amnezijom

No vratimo se u davnu 1992. godinu. Dok su dijelovi zemlje krvarili u ratnom vihoru, u sjevernom dijelu zemlje, osim vrijednih ljudi, bilo je i dokoličara koji su dane kratili u alkoholu. Kobnog 4. rujna u popodnevnim satima Antun Kosec sjedio je u gostionici u Vinogradarskoj ulici u Hrastovskom. Nakon što ga je vlasnik Vlado izbacio iz lokala, Antun je otišao kući po ručnu bombu M-52 R. Aktivirao ju je i odložio na stol za kojim je sjedio gazda kafića s još osmero ljudi.

Od siline eksplozije, na mjestu su poginuli Juraj Kolak i Dražen Bajdak, a Vlado Novak zadobio je ozljedu podlaktice, Mirjana Kos ozljede nogu i lica te akustičnu razderotinu bubnjića, Eduard Horvat prijelom gornje i donje čeljusti te ozljede nosa i usana, Josip Osivnik otvorenu ranu trbušne stijenke i grudnog koša uz puknuće slezene, debelog crijeva i želuca te je bio životno ugrožen. Saša Rak je, pak, imao ranu na lijevom kuku, dok su ostali, pukom srećom, prošli dobro.

Hanza Media

Za svako ubojstvo dobio je, prema tadašnjem zakonu, najviše kazne - po 20 godina zatvora. A jedinstvena kazna u tom slučaju nije mogla biti viša od tog broja godina. U pretresu kuće nakon masakra, ubojici je oduzeta još jedna ručna bomba, tzv. žličarka. Kad mu je počelo suđenje, na varaždinskom Županijskom sudu branio se amnezijom.

Preživjeli svjedoci dramatično su opisivali trenutke horora koji je cijelo mjesto zavio u crno.

- Bili smo u lokalu kod Vlade te se ugodno družili i pripremali za predstojeći blagdan koji se prema višegodišnjoj tradiciji obilježava na dostojanstven način u našem mjestu. U lokalu je bio i Antun Kosec, bio je pijan i nepozvan. Sjedio je za šankom i nametljivo se ponašao. Svojim neukusnim ponašanjem provocirao je skladno društvo. Vladi je dozlogrdilo pa ga je izbacio iz lokala. Na kraju se gnjevni Antun vratio. Pred troje ljudi kod šanka iz džepa kaputa izvadio je osigurač iz bombe. To je vidjela maloljetna kći vlasnika lokala pa je otrčala do oca u susjednu prostoriju gdje je bilo još osam osoba.

Ali ju je Antun preduhitrio bržim korakom te je neopaženo iza leđa prišao gazdi lokala i još dvojici. Pružio je ruku na stol, stavio bombu i rekao: ‘Je*o vam bog mater, evo tu vam je’. Neki od gostiju začuli su panični zvuk upozorenja poput ‘pazi, bomba’. Nastala je panika i šok. Neki su uspjeli reagirati brzo, no dvojica su na mjestu podlegla ozljedama - ispričao je jedan svjedok čiju su priču potvrdili i svi ostali. Od siline eksplozije, ubojica je i sam pritom bio teško ozlijeđen. Kad je osuđen na 20 godina zatvora, Kosecov odvjetnik uložio je žalbu. No Vrhovni sud ubojici nije dao za pravo te je Kosecu potvrdio 20 godina zatvora.

Za razliku od suđenja na kojem ubojica neke stvari nije spominjao, u žalbi na presudu iznio je novu verziju događaja ustvrdivši da su njega “prvo Vlado Kosec i Đuro Kolak pretukli i izbacili van, a kad se vratio u lokal, da mu je gazda lokala u džep podmetnuo bombu kako bi on njega ubio i jeftino došao do njegova imanja”. Pisao je 2008. godine i predsjedniku Republike moleći ga za pomilovanje, no i ta mu je molba bila odbijena. Kazna od 20 godina istjecala mu je 4. rujna 2012. , a 2011., točnije 30. svibnja otpušten je na uvjetni otpust. Preživjele osobe iz masakra nije zaboravio.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:04