KORONAVIRUS

APEL PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU 'Roditelji se žale da u školama nema tople vode ni sapuna, u aktualnoj situaciji to je dodatni rizik za zdravlje'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2020. u 10:34

Zagreb, 310818.
Ravnateljstvo policije, Ilica.
Konferencija za medije MUP-a na temu sigurnosti u prometu ususret pocetku skolske godine. Na fotografiji: pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragicevic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević apelirala je u srijedu na odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i toplu vodu u sanitarnim čvorovima jer se taj nedostatak pokazuje osobito rizičnim danas kad se Hrvatska susreće s epidemijom koronavirusa.

"Proteklih dana primamo pritužbe roditelja zbog neodgovarajućih higijenskih uvjeta u pojedinim školama, u kojima učenicima u toaletima nisu osigurani toaletni papir, topla voda ni sapun. O tome izvještavaju i mediji, ali, nažalost, doznajemo da ponegdje odgovorne osobe negiraju takvo stanje i tvrde da su ti prigovori roditelja neosnovani", stoji u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

Ističe da su se o nedostatku osnovnih higijenskih potrepština u osnovnim i srednjim školama i sami uvjerili proteklih godina prilikom posjeta desecima škola u cijeloj Hrvatskoj i razgovora s učenicima.

U mnogim školama učenici su im se izravno požalili upravo na to, o čemu je Ured pravobraniteljice pisao u izvješću za 2018. i još tada ukazao na neprihvatljivost takvog zanemarivanja potreba djece i zaštite njihova zdravlja.

Taj nedostatak, naglašava Pirnat Dragičević, osobito se pokazuje rizičnim danas kad se i Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, susreće s epidemijom koronavirusa.

Pravobraniteljica smatra kako je nedopustivo da u 21. stoljeću djeci u odgojno-obrazovnim ustanovama, u kojima provode veliki dio vremena, nije osiguran minimum higijenskih uvjeta, jer to u aktualnoj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa predstavlja i dodatni rizik za njihovo zdravlje.

Očekuje da će barem aktualne okolnosti, kad to već nije dosad na odgovarajući način riješeno, napokon prisiliti odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode u sanitarnim čvorovima.

"Apeliram na sve da se angažiraju kako bi to napokon u svakoj sredini postao neupitni standard na koji djeca mogu računati u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, i danas i ubuduće", poručuje Pirnat Dragičević.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo