TO SU PUNO VEĆI PROBLEMI

APEL UDRUGE NASTAVNIKA ‘Škole propadaju, nemamo ni papira za printere, a vi samo o zdravstvenom odgoju’

ZAGREB - Dok hrvatske škole i cjelokupni obrazovni sustav propadaju zbog nedostatka brige i sredstava, politikantska bitka o zdravstvenom odgoju koja bijesni između sekularno-građanskih i vjersko-tradicionalnih slojeva društva ulazi u svoj peti mjesec, stoji u priopćenju koje je udruga “Nastavnici organizirano” objavila na svojoj web stranici. Smatraju da su veći problemi školstva poput nedostatka sredstava za hrvatske škole nepravedno bačeni u drugi plan.

- Uvođenjem zdravstvenog odgoja neće se unaprijediti školstvo kao što se misli. Mi ne smatramo da je sadržaj kurikuluma sporan već da se nadležno ministarstvo i crkva ponašaju kao da trenutno nema većih problema. Škole nemaju dovoljno novca za režije, u mnogima od njih se pod odmorom moraju prenositi stolice iz razreda u razred jer inače učenici nemaju gdje sjediti, učitelji moraju donositi papir za printanje od kuće. Također se ne govori o dosad najslabijim rezultatima hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike ili o činjenici da hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama. Umjesto toga, govori se o navlačenju kondoma na krastavce - oštar je Dalibor Perković, predsjednik udruge. Stav udruge je da je apel Crkve protiv zdravstvenog odgoja zapravo kampanja čiji je krajnji cilj izvući što više novca iz državnog proračuna, a ne dobrobit djece i učenika.

- Od ministra znanosti, obrazovanja i sporta očekujem da se počne baviti bitnim stvarima, a ne da traži razlog kako bi se što češće pojavio u novinama - poručuje Perković koji smatra da zdravstveni odgoj ne može polučiti rezultate kakvi se najavljuju i očekuju jer je kurikulum sastavljen potpuno bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava.

Iz MZOS-a su odgovorili kako ni jednim potezom nisu potencirali “trakavicu oko zdravstvenog odgoja” niti da na bilo koji način određuju teme o kojima mediji pišu.

- Zdravstveni i građanski odgoj predstavljaju naš put prema novoj školi u kojoj će i učitelji i nastavnici imati bolje uvjete za rad i omogućiti da kroz drugačije školske sadržaje i učenje stasaju nove generacije mladih ljudi kod kojih će se razviti kritičnost i sposobnost donošenja odgovornih odluka, sustavna briga za sebe i druge - poručio je Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:39