ALESSANDRO D'ERRICO

APOSTOLSKI NUNCIJ OTKRIO ŠTO MU JE REKAO PAPA FRANJO 'Nemam ništa protiv svetosti Stepinca i ništa protiv hrvatskog naroda'

 REUTERS

Nemam ništa protiv svetosti Stepinca i ništa protiv hrvatskog naroda. Našao sam se u situaciji gdje bi moglo doći do ponovne napetosti između dviju Crkvi i dvaju naroda.

Osnivanje Radne skupine stručnjaka Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve treba shvatiti kao ekumensku gestu i izlazak na periferiju, duhovnu periferiju gdje se Crkva stavlja u dijalog s različitim čimbenicima. Tu nije riječ o ponovnom raspravljanju o Stepinčevoj svetosti, već bi radna skupina trebala imati informativnu ulogu o svemu što je već učinjeno.

Ovim riječima obratio se papa Franjo apostolskom nunciju u Hrvatskoj Alessandru D’Erricu 17. prosinca 2015. prilikom njihova susreta u Rimu, a sam D’Errico taj je susret posvjedočio u utorak prilikom svog govora na otvaranju 56. teološko-pastoralnog tjedna koji je započeo u sjemeništu na Šalati.

Kardinal Josip Bozanić rekao je kako ne može ostati ravnodušan prema ružnim optužbama u kojima se govori da su on i biskupi obmanjivali javnost, da nešto zlonamjerno prešućuju te da su uvrijedili Svetu Stolicu.

- Stepinca se opet pokušava koristiti za političke ciljeve falsificiranjem činjenica, zastupanjem iskrivljenih tumačenja učinjenog te upornim ponavljanjem laži iz montiranoga procesa protiv njega - rekao je Bozanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:33