ISPOVIJEST ZNANSTVENICE

APSURD 'Na fakultetu su mi dali otkaz, a onda sam primljena u elitno Američko društvo znanosti’

Iako bez posla, dr. Karmen Margeta dvaput je znanstveno napredovala
Zagreb, 301214.Koranska.Na fotografiji: Dr.sc. Karmen Margeta, profesorica koja je tuzila Fakultet kemijskog inzinjeringa.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

Nakon što joj je prije četiri godine prekinut ugovor o radu na Fakultetu kemijskog inženjerstva u Zagrebu, dr. sc. Karmen Margeta je u statusu nezaposlene osobe uspjela dva puta znanstveno napredovati: prvo u znanstvenog suradnika, a potom u višeg znanstvenog suradnika.

Znanstvenica prijavljena na burzi nakon, kako tvrdi, nezakonitog otkaza ne želi odustati od znanstvene karijere. U vlastitoj kuhinji dosad je objavila: međunarodni patent, poglavlje u knjizi “Water Treatment” koje danas ima više od 14.500 pregleda, tri znanstvena rada u relevantnim časopisima i dva stručna rada.

Ništavan ugovor?

Stekla je kompetencije za voditelja za provedbu programa EU i sudjelovala u prijavi pet projekata EU. Prije nepuna tri tjedna primljena je članstvo Američkog društva za znanost i tehnologiju.

Sve je to, tvrdi nezaposlena viša znanstvena suradnica, apsurd za sveučilišnu zajednicu i državu. - Jedino što mi je nakon nezakonitog prekida ugovora preostalo u obrani dostojanstva i zvanja koje sam stekla poštenim radom bilo je daljnje dokazivanje vrijednosti mog rada - kaže dr. Margeta koja tužbama pokušava dokazati ništavnost svog posljednjeg ugovora s fakultetom. Taj ju je ugovor, nakon 15 godina rada na neodređeno, doveo do otkaza jer je, prema njenim tvrdnjama, nezakonito sklopljen na određeno.

Ustavna tužba

Od ožujka 2011. podnijela je tri tužbe, kaznenu prijavu protiv bivšeg dekana FKIT-a te ustavnu tužbu koja je još na odlučivanju, iako su zakonski rokovi za njezino rješavanje, sukladno Ustavnom zakonu, u Ustavnom sudu prošli. Nezadovoljna činjenicom da su dosadašnje presude na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, Županijskom i Vrhovnom sudu po prvoj tužbi za nju bile negativne, a hitna privremena mjera povratka na posao do okončanja sudskog spora joj je odbijena, Karmen Margeta obratila se europskim institucijama sa zahtjevom da joj se osigura pravično suđenje u Hrvatskoj.

Iako ju je cijela situacija dovela do teškog materijalnog položaja, ne želi odustati od znanstvene karijere i borbe za pravdu. Njene su optužbe, ciljane na čelnike Fakulteta i Sveučilišta, teške, no ponavlja ih u nizu pisama dostavljenih na adrese svih relevantnih institucija u državi.

Teške optužbe

U njima piše: “Odgovorno tvrdim da su bivši i sadašnji dekan počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenog dokumenta i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Bivši i sadašnji rektori postupali su suprotno moralu i Etičkom kodeksu u znanosti i visokom obrazovanju i Statutu Sveučilišta te svojim ignoriranjem dopustili provođenje nezakonitih radnji. Izražavam i sumnju da koriste sve moguće načine da me spriječe u otkrivanju korupcije i kriminala na Sveučilištu”.

Dekan FKIT-a Bruno Zelić o otkazu: Tri presude išle su nama u korist

Zamoljen da komentira optužbu Karmen Margete, kojom ga proziva da je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostavio nevjerodostojne dokumente te time prikrio nezakonite radnje bivšeg dekana, sadašnji dekan FKIT-a Bruno Zelić kaže:

- Odbacujem da je riječ o nevjerodostojnim dokumentima i stojim iza sve dokumentacije koju je u mom mandatu donosilo Fakultetsko vijeće. Moj je stav da gospođa Margeta nema temelja za sudske postupke koji su dosad vođeni, no nikome ne osporavam da sudskim putem ispita eventualne mogućnosti povratka na posao. No, činjenica je da su sve sadašnje pravomoćne presude išle u korist fakulteta.

Optužbu da je za njegova mandata došlo do preustroja fakulteta (Margeta tvrdi - s ciljem preimenovanja zavoda, čime bi joj se onemogućio povratak na posao), dekan kaže kako su još 2009. godine kroz reakreditacijski postupak zacrtani strateški koraci i potreba za preustrojem. O tome se, dodaje, raspravljalo pet godina, da bi se napokon ušlo u preustroj koji je teško moguće dovesti u vezu s predmetom koji gospođa Margeta pokrenula protiv fakulteta. To je naprosto bio strateški interes fakulteta, kaže dekan.

Na upit je li praksa fakulteta da dugogodišnjim zaposlenicima nudi ugovor na određeno, odgovara kako je njen ugovor bio ponuđen u skladu s tadašnjim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti. Siguran je, kaže, da dr. Margeta nije jedina koja je dobila ugovor takvog karaktera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:32