SUPRUŽNICI OGORČENI

APSURDNA SITUACIJA OBITELJI KOJA ŽIVI UZ PRUGU 'HŽ je postavio znak zabrane prelaska, a to nam je jedini put do kuće. Što da sad radimo?!'

 
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Bračni par Dujić iz Županje, koji s desetogodišnjim sinom živi uz prugu, ostao je bez jedinog prilaza svojoj kući kad su Hrvatske željeznice prošli tjedan pred njihovu kuću stavili znak ‘zabranjen prijelaz preko kolosijeka’, a prethodno su im uklonili improviziranu stazicu koju su napravili preko pruge.

- Sa sinom sam se vraćala s posla i ostali smo neugodno iznenađeni prizorom koji nas je dočekao. Željeznički radnici rušili su prilaz našoj kući i rekli su nam da je naredba stigla iz Zagreba. Umjesto stazice ostale su nam rupe među tračnicama. A novi šok uslijedio je proteklog utorka kada su nam pred kućom postavili znak ‘zabranjen prijelaz preko kolosijeka’. Pa to je jedini put kojim možemo prići kući i što sada da radimo? Da prilaz rješavamo zračnim putem - rekla je Ana Dujić za Glas Slavonije.

Ana i Branko ondje žive godinama, a i obiteljska im je povijest vezana uz željeznicu. Brankov je otac bio otpravnik vlakova, oba djeda bila su željezničari, kao i pokojni brat i tetak. A on sa svojom obitelji i danas živi uz prugu, u kući koju je njegov otac i otkupio od Hrvatskih željeznica.

Da situacija bude apsurdnija, tim dijelom pruge gotovo uopće ne prolaze vlakovi.

- Putnički vlak iz Vinkovaca dolazi do stanice koja se nalazi 70-ak metara prije naše kuće i vraća se nazad u Vinkovce. Dalje od stanice putnički vlakovi ne voze, ondje im je kraj puta. Prugom ispred naše kuće nekoliko puta godišnje prođe teretni vlak za potrebe županjske Sladorane - kaže Ana.

Hoće li izlaskom iz kuće sad riskirati prekršaj i kaznu, pitaju se supružnici. Ili njihovi gosti isto tako.

Dodaju da je HŽ bio dužan urediti i osigurati prijelaz preko kolosijeka što nikad nisu učinili.

- Gledali smo dvoje staraca kako ne mogu preko kolosijeka jer je opasno. Otežan je bio pristup i Hitnoj službi, a često je bilo potrebe za njihovom intervencijom. I sada su nam uklonili prilaz koji smo si sami uredili! Naš sin u školu, suprug i ja na posao trebamo ovim putem, gaziti po rupama među izdignutim tračnicama? Pogotovo je sada, kada je pao snijeg, užasno, u stalnom sam strahu da će netko od nas pasti i polomiti se. Sve je pokriveno snijegom i jednostavno nabadaš i ne znaš gdje staješ, a tek kada smrzne, bit će jako opasno. Ne smijem ni razmišljati o tome… – očajna je Ana Dujić.

Sektor za korporativne komunikacije HŽ Infrastrukture odgovorio je na upit Glasa Slavonije kako riješiti ovaj problem u kojem su se pozvali na važeći Pravilnik o uvjetima za određivanje križanja željezničke pruge i drugih prometnica:

‘U dijelu III članak 6. ‘Križanje željezničke pruge i pješačke staze izvan razine‘ propisano je da križanje željezničke pruge i pješačke staze u kolodvorskom području na prostoru između ulaznih skretnica od kojih počinju kolodvorski kolosijeci mora biti izvan razine pruge. Pravilnikom o unutarnjem redu željezničkog sustava, članak 4., propisane su radnje na željezničkoj infrastrukturi i u vozilima koje nisu dozvoljene, a kojima bi se mogla ugroziti vlastita sigurnost, sigurnost druge osobe i sigurnost imovine. Točkom 5. navedenog Pravilnika zabranjeno je neovlašteno prelaženje pruge, kolosijeka ili željezničkih postrojenja na nedozvoljenim mjestima, a točkom 10. istog članka zabranjeno je izvođenje radova u pružnom pojasu koji bi mogli oštetiti željezničku infrastrukturu.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:29