SAKRILI IH TALIJANI

ARHEOLOŠKA SENZACIJA U PULI Sasvim slučajno potvrđena urbana legenda o skrivenom blagu: 'Pronjuškali smo sve i našli izgubljena zvona'

Pula, 030717.
Na dan Sv. Tome kod pulske Katedrale predstavljena su dva crkvena zvona pronadjena u podrumu Arheoloskog muzeja Istre u sklopu radova na adaptaciji muzeja. Zvona datiraju iz 14. i 15. stoljeca, koji su skriveni prije 70 godina, najvjerojatnije poslije II. svjetskog rata do 1947. godine. Jedno zvono je rad zvonoljevaca Bona i Vivencuisa i datira oko 1325. godine, a drugo je rad zvonoljevaca Salvatora, datirano je u 1425. godine, a na njemu je prikaz Sv. Tome. Ovo drugo zvono se prvotno nalazilo na crkvi sv. Tome, a u 19. st. na Komunalnoj palaci i oznacavalo je sate. Nalaze su predstavili Darko Komso, ravnatelj Arheoloskog muzeja Istre, Zeljko Ujcic, voditelj Srednjovjekovne zbirke AMI, Tatjana Bradara, voditeljica Novovjekovne zbirke AMI, te Rikardo Lekaj, zupnik zupe Uznesenja Blazene Djevice Marije u Puli.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

“Izgubljena pulska zvona” iz 14. i 15. stoljeća, koja su oko Uskrsa pronašli arheolozi u podrumu Arheološkog muzeja Istre u centru grada, jučer se svečano predstavljena javnosti.

Jedno zvono je rad zvonoljevača Bona i Vivencuisa te datira iz oko 1325. godine, a drugo je rad zvonoljevača Salvatora, datirano iz 1425. godine, a na njemu je prikaz Sv. Tome. Riječ je o vrijednoj kulturnoj baštini koju su nakon odlaska iz Pule 1947. godine sakrili Talijani, vjerujući da će se jednoga dana vratiti i ponovno ih otkriti. Na njih su prije ukopavanja stavili novinski papir, pa su ga pokrili zemljom, kamenim pločama i betonom. I tako su ona stajala pod zemljom dugih 70 godina.

Slučajno otkriće

A pronašli su ih sasvim slučajno, otkrio nam je ravnatelj Arheološkoga muzeja Istre Darko Komšo na prezentaciji zvona kraj pulske katedrale, i to prilikom adaptacije i dogradnje muzeja koja je krenula prije nekoliko mjeseci.

- Imali smo priliku ostvariti san svakoga arheologa - pronaći zakopano blago. Ovaj put nije bio kovčeg sa zlatnicima, nego nešto nama vrednije. Zvona je otkrila arheologinja Silvana Petešić i njezin tim. Prilikom adaptacije muzeja u zgradi smo pronjuškali svaki skriveni prostor, svaka zazidana vrata. Jer ova zvona su potvrda jedne urbane priče i legende koja muzejom kola već više od 30 godina, a to je da je u muzeju zakopano blago kada su Talijani odlazili iz Pule. Zato smo srušili sve što se moglo srušiti i tako smo našli jedno zvono na ulazu u radionicu u samom podrumu, a drugo u laboratoriju - ističe Komšo.

Jedno od zvona bilo jeo na nekadašnjoj crkvi svetog Tome, zaštitnika grada, čiji je blagdan obilježen jučer..

- To je zvono imalo bogatu povijest. Bilo je na toj crkvi koja se nalazila paralelno s pulskom katedralom, a srušena je u 17. stoljeću. Poslije je bilo na pulskoj komunalnoj palači s koje je uklonjeno tijekom obnove početkom 20. stoljeća. Tada je završilo u muzeju. Vjerojatno su oba zvona sakrivena 1947. godine ili malo ranije kada je tadašnja talijanska vlast s djelatnicima muzeja zakopala zvona da ne padnu novoj vlasti u ruke - smatra Komšo.

Predaja o podrijetlu

Za drugo zvono još se ne zna kome je posvećeno, a Tatjana Bradara, voditeljica novovjekovne zbirke Arheološkog muzeja, navodi teoriju koju treba provjereti.

- Crkva svetog Lovre na Buzeštini prema literaturi imala je zvono bez navedene godine s natpisom koje stoji upravo na ovom zvonu. To se zvono nalazilo u muzeju u Beču, a 1919. je predano talijanskim vlastima - veli Bradara. Za oba zvona kaže da se još ne zna gdje su proizvedena, a iduće godine muzej njima u čast priprema i izložbu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo