SAKRILI IH TALIJANI

ARHEOLOŠKA SENZACIJA U PULI Sasvim slučajno potvrđena urbana legenda o skrivenom blagu: 'Pronjuškali smo sve i našli izgubljena zvona'

 Goran Sebelic / CROPIX

“Izgubljena pulska zvona” iz 14. i 15. stoljeća, koja su oko Uskrsa pronašli arheolozi u podrumu Arheološkog muzeja Istre u centru grada, jučer se svečano predstavljena javnosti.

Jedno zvono je rad zvonoljevača Bona i Vivencuisa te datira iz oko 1325. godine, a drugo je rad zvonoljevača Salvatora, datirano iz 1425. godine, a na njemu je prikaz Sv. Tome. Riječ je o vrijednoj kulturnoj baštini koju su nakon odlaska iz Pule 1947. godine sakrili Talijani, vjerujući da će se jednoga dana vratiti i ponovno ih otkriti. Na njih su prije ukopavanja stavili novinski papir, pa su ga pokrili zemljom, kamenim pločama i betonom. I tako su ona stajala pod zemljom dugih 70 godina.

Slučajno otkriće

A pronašli su ih sasvim slučajno, otkrio nam je ravnatelj Arheološkoga muzeja Istre Darko Komšo na prezentaciji zvona kraj pulske katedrale, i to prilikom adaptacije i dogradnje muzeja koja je krenula prije nekoliko mjeseci.

- Imali smo priliku ostvariti san svakoga arheologa - pronaći zakopano blago. Ovaj put nije bio kovčeg sa zlatnicima, nego nešto nama vrednije. Zvona je otkrila arheologinja Silvana Petešić i njezin tim. Prilikom adaptacije muzeja u zgradi smo pronjuškali svaki skriveni prostor, svaka zazidana vrata. Jer ova zvona su potvrda jedne urbane priče i legende koja muzejom kola već više od 30 godina, a to je da je u muzeju zakopano blago kada su Talijani odlazili iz Pule. Zato smo srušili sve što se moglo srušiti i tako smo našli jedno zvono na ulazu u radionicu u samom podrumu, a drugo u laboratoriju - ističe Komšo.

Jedno od zvona bilo jeo na nekadašnjoj crkvi svetog Tome, zaštitnika grada, čiji je blagdan obilježen jučer..

- To je zvono imalo bogatu povijest. Bilo je na toj crkvi koja se nalazila paralelno s pulskom katedralom, a srušena je u 17. stoljeću. Poslije je bilo na pulskoj komunalnoj palači s koje je uklonjeno tijekom obnove početkom 20. stoljeća. Tada je završilo u muzeju. Vjerojatno su oba zvona sakrivena 1947. godine ili malo ranije kada je tadašnja talijanska vlast s djelatnicima muzeja zakopala zvona da ne padnu novoj vlasti u ruke - smatra Komšo.

Predaja o podrijetlu

Za drugo zvono još se ne zna kome je posvećeno, a Tatjana Bradara, voditeljica novovjekovne zbirke Arheološkog muzeja, navodi teoriju koju treba provjereti.

- Crkva svetog Lovre na Buzeštini prema literaturi imala je zvono bez navedene godine s natpisom koje stoji upravo na ovom zvonu. To se zvono nalazilo u muzeju u Beču, a 1919. je predano talijanskim vlastima - veli Bradara. Za oba zvona kaže da se još ne zna gdje su proizvedena, a iduće godine muzej njima u čast priprema i izložbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:36